Lid worden? Steun de BOSK! BOSK Agenda Meld je aan voor de BOSK Nieuwsbrief Lees BOSK Blog
Vereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders
Volg de BOSK op BOSK Hyves BOSK Facebook BOSK Twitter BOSK movies BOSK in beeld op Flickr BOSK Linkedin BOSK nieuws-feed
MyBOSK Kids Jongeren
Print Mail Home Home    Mail    Print
Homepage / Nieuws / BOSK Nieuws
normaal groter zeer groot
Verander de tekstgrootte

Kwart vrouwen niet voldoende geïnformeerd bij melding van afwijking na 20-weken echo

AMERSFOORT- Een op de vier vrouwen is niet voldoende geïnformeerd als er bij de 20 weken echo een afwijking wordt geconstateerd. Ook weet een toenemend aantal vrouwen niet dat de 20-weken echo vrijwillig is. Dit zijn de twee meest opmerkelijke resultaten van de landelijke enquête Meldpunt 20-weken echo die de BOSK, NPV en VBOK vandaag in Den Haag presenteren. Binnen twee maanden hebben ruim 3.000 vrouwen een vragenlijst ingevuld bij het digitale meldpunt van de initiatiefnemers.

De deelneemsters geven aan dat de verloskundige de belangrijkste bron van informatie is en zij zijn over het algemeen tevreden. Maar na het vaststellen van een afwijking zegt 25% van de vrouwen niet voldoende geïnformeerd te zijn. 10% van de vrouwen krijgt de informatie over de 20-weken echo niet of pas tijdens de echo zelf. De huidige informatievoorziening leidt dus niet tot 100% tevredenheid en kennis. Ook lijkt het erop dat de laatste jaren steeds minder vrouwen de ontvangen informatie goed begrijpen. Eén op de vijf vrouwen ziet de 20-weken echo ook als een pretecho, naast een screening op afwijkingen. Vrouwen geven aan behoefte te hebben aan meer informatie over de voordelen, nadelen en het doel van de echo.

Negatieve uitslag
Als er een afwijking wordt gesignaleerd, dan is 25% niet tevreden met de informatie die vervolgens wordt aangeboden. Zij hadden meer informatie of duidelijkheid gewild over de afwijking en beter begeleid willen worden in hun afweging. De gynaecoloog is de belangrijkste bron van informatie als er een afwijking is geconstateerd. Bij 10% van de vrouwen die deelnamen aan het onderzoek werd iets op de 20-weken echo gesignaleerd. Bij 7% is de uitslag onduidelijk, zij moeten terugkomen voor vervolgonderzoek. Bij 3% wordt er duidelijk een afwijking gesignaleerd. Van de deelnemers aan het onderzoek maakte 75% gebruik van de 20-weken echo. Dit is lager dan het landelijk gemiddelde, wat op 90% ligt. Opmerkelijk is dat 5% van de vrouwen niet weet  dat de echo vrijwillig is. Bij 180.000 geboren kinderen per jaar betekent dit dat 9.000 vrouwen niet weten dat ze mogen kiezen of ze wel of niet een echo ondergaan. Kennis over de vrijwilligheid loopt terug vanaf 2007 tot 2010.

Aanleiding meldpunt
Begin februari 2010 openden de BOSK, de NPV en de VBOK het meldpunt 20-weken echo vanwege signalen waaruit bleek dat de voorlichting wellicht verbeterd moet worden. De mate waarin en wijze waarop voorlichting wordt gegeven kan onder andere gevolgen hebben voor de keuze over het wel of niet voortzetten van de zwangerschap van een kindje met een mogelijke afwijking. Een bijkomende aanleiding is het TNO rapport ‘Kwaliteit van Leven’,  waarin een significante toename afgebroken zwangerschappen bij kinderen met spina bifida en schisis werd vastgesteld vanaf 2007. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg signaleerde deze toename.

Vervolg
Om te realiseren dat 100% van de zwangere vrouwen beschikt over optimale kennis gaan de initiatiefnemers een overleg organiseren met politici, verloskundigen en gynaecologen. Gezamenlijk wordt besproken hoe partijen elkaar kunnen aanvullen als het gaat om doorverwijzen naar gespecialiseerde organisaties en naar bijvoorbeeld ervaringsdeskundigen die leven met een betreffende beperking. Voor het keuzeproces en de emotionele belasting die kan ontstaan na een echo is doorverwijzing naar specialisten tevens van belang. Omdat 66% van de vrouwen bij een volgende zwangerschap weer voor een echo zou kiezen is het extra relevant om de voorlichting binnen korte termijn aan te scherpen.

Bekijk de resultaten van het onderzoek (Powerpoint) »

« terug

Powered By Remotion