Vereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders
Volg de BOSK op BOSK Hyves BOSK Facebook BOSK Twitter BOSK movies BOSK in beeld op Flickr BOSK Linkedin BOSK nieuws-feed
MyBOSK Kids Home
Print Mail Home Home    Mail    Print
normaal groter zeer groot
Verander de tekstgrootte

Status

Floor van der Wal - december 2008

In het Parool is Theodor Holman het, in NRC Next schrijft Aaf Brandt Corstius en in Volkskrant Magazine doet Martin Bril zijn best de lezer te vermaken met een leuk stukje. Zo'n stukje heet een column. Een column is één van de manieren om aan je status te werken. Columnisten doen namelijk keer op keer hun best een actueel, kritisch, grappig en intelligent stukje tekst te produceren. Zo laat je het volk zien dat je verder denkt en niet zomaar alles klakkeloos aanneemt. Wie wil zo’n status nou niet?

Ik niet. Ik hoef die status niet, maar ik heb toch toegezegd om een column te schrijven. Moet ik me dan voegen in het rijtje van Theodor, Aaf, Martin en al die anderen? Liever niet. Toch is dat waarschijnlijk mijn lot: ik schrijf een column dus ik ben columnist. Bij columnisten werkt het net zoals bij alle andere ‘groepen’ in Nederland. Je wordt gelijk in het hokje columnisten geplaatst. Je doet keer op keer je best om een actueel, kritisch, grappig en intelligent stukje tekst te produceren.
Dat is precies wat ik zo jammer vind en waarom ik besloten heb deze column te schrijven: ik heb een hekel aan het hokjesdenken. Theodor, Aaf en Martin zijn geen columnisten, het zijn Theodor, Aaf en Martin die alle drie om hun eigen redenen een stukje in de krant schrijven. Het zijn individuen, net zoals jij en ik.

Floor van der WalSorry, ik ben vergeten me voor te stellen. Wel zo handig in een eerste column. Oké, daar gaan we. Ik ben Floor van der Wal, 23 jaar en woon in Amsterdam. In juli heb ik mijn Hbo-studie Culturele & Maatschappelijke Vorming afgerond en nu werk ik in de naschoolse opvang. Ik ben opgegroeid in Huizen. Mijn ouders zijn nog bij elkaar en mijn broertje is topsporter. Hij snowboardt. Ik overigens ook en ik loop drie keer per week hard. Ik rook niet, eet graag gezond, ben vrijgezel en duik vaak de kroeg in met vrienden. Negatieve eigenschappen: ik ben eigenwijs, best onzeker en heb een ochtendhumeur. Mijn grote passie is stand-up comedy, ik treed regelmatig op. Ben ik nog wat vergeten? Oja, ik heb een lichamelijke handicap. Ik ben spastisch door mijn hele lichaam.

Zo… Dat ben ik dus. Ik heb vanaf nu een maandelijkse column op de jongeren website van de BOSK. Niet omdat ik jullie wil laten lezen hoe grappig ik ben of hoe leuk mijn leven is. Niet om jullie te overtuigen dat ik actueel ben en zeker niet om te laten zien dat het helemaal niet erg is om een handicap te hebben, want dat is niet waar.

Ook schrijf ik deze column niet om aan mijn status te werken. Ik ben tevreden met mijn status. Ik ben Floor van der Wal en ik vind het gewoon leuk om voor jullie te schrijven. Ik hoop alleen maar dat jullie tijdens het lezen evenveel plezier hebben als ik tijdens het schrijven!

Floortje

Terug »

Powered By Remotion