Dopper de Duurzame Drinkfles

2022-11-25
Cornelis

ALARM!

Per jaar worden er nog steeds meer dan 5000 plastic flesjes weggegooid. Een flink deel daarvan komt terecht in het milieu om vervolgens via sloten, rivieren en kanalen te belanden in de Oceaan.
De omvang van de plastic soep was in 2019 al zo groot als 500 zo meldt EenVandaag op hun website. En ondanks initiatieven als The Ocean Cleanup en andere waardevolle acties groeit het drijvende eiland van plastic ieder jaar verder.

Dopper op missie

Een van de manieren om minder plastic flesjes te gebruiken is hergebruik. Het nadeel van reguliere flesjes is dat ze niet heel fijn zijn om opnieuw te gebruiken. Daarom bedacht Dopper al in 2010 een fles die je bijna eindeloos kunt hergebruiken. Omdat je deze fles de hele dag bij je draagt, vond de ontwerper Rinke van Remortel het belangrijk dat het een praktische fles was met een mooi design. Dat dit gelukt is, blijkt wel uit het feit dat de Dopper meerdere designprijzen heeft ontvangen en ook hoge ogen scoorde op de Dutch Design Week 2014.

Inmiddels bestaat de Dopper bijna 15 jaar en is het veruit de bekendste waterfles van Nederland. Inmiddels zijn er van de Dopper Original meer dan 20 kleuren in de omloop en zijn er varianten als de Dopper Insulated (thermosfles) en de Dopper Glass. 

Dopper bedrukken als relatiegeschenk

Doordat de fles dagelijk wordt gebruik is hij erg populair als weggever voor bedrijven. Onder andere in de zorg, het bankwezen en bij winkels zie je dat de Dopper vaak aan het personeel wordt gegeven voor dagelijks gebruik. Maar ook als bedankje na een congres of als herinnering aan een bijzonder evenement wordt vaak een bedrukte Dopper met logo cadeau gedaan.

Voorbeeld van een Dopper met logo

Wat is er zo speciaal een Dopper?

Eén van de dingen waarom de Dopper zo populair is, heeft zijn oorsprong in het bijzondere design. Doordat de losse onderdelen (Fles, Dop, Cap) makkelijk van elkaar kunnen worden geschroefd is de Dopper heel praktisch in gebruik. De witte dop bevat een handige versmalling waardoor je er fijn uit kunt drinken, maar voor het schoonmaken is het handig dat de dop er makkelijk afgehaald kan worden. De Dop en de Cap kunnen eventueel zelfs gebruikt worden als drinkbeker, wat je bij water wellicht niet veel zult gebruiken omdat de fles zelf een fijne drinkopening heeft, maar als je bijvoorbeeld koffie of thee in je Dopper Insulated meeneemt is dit een hele fijne toevoeging. Voor het vullen is de grote opening van de fles heel handig.

Daarnaast is Dopper enorm populair geworden door de missie die er achter de Dopper zit. Vanaf het begin heeft Dopper namelijk uitgedragen dat het is bedacht om de oceanen schoner te maken. Door het redden van de oceaan te koppelen aan het gebruik van een alledaags product was dit een ideale combinatie om een statement te maken voor een betere wereld. Toen de trendsetters de Dopper eenmaal hadden geadopteerd volgde de rest van Nederland snel.

Waarom moet je alleen water in een Dopper doen?

Dopper flessen zijn ontworpen voor water. Andere dranken zoals frisdrank, vruchtensap of zuivel laten na verloop van tijd een verkleuring of nasmaak na. Ook kunnen er geurtjes ontstaan zoals je wellicht herkent van de schoolbekers vroeger die na een lange schooldag uit de tas kwamen.

Als je koffie of thee in je Dopper mee wilt nemen kan dit wel, maar gebruik dan de speciale Insulated flessen, die zijn wel bestand tegen deze dranken en houden daarnaast je drinken ook nog eens lekker warm (of koud) 

Hoelang kun je met een Dopper doen?

Een Dopper kan heel lang meegaan, zeker als je er alleen kraanwater in doet. De Doppers zijn sterk en kunnen prima af en toe van een tafel vallen zonder dat daardoor de fles beschadigd raakt. Je Dopper fles zal van kraanwater ook niet snel geurtjes gaan krijgen zeker als je hem regelmatig even (in de bovenste lade) van je vaatwasser mee laat draaien. Toch is het bij dagelijks gebruik verstandig om je Dopper af en toe te vervangen (iedere 2-4 jaar) al zijn er ongetwijfeld voorbeelden van mensen die hun Dopper al 10 jaar gebruiken.
Je Dopper zal dus niet echt 'verslijten' en als je hem veel gebruikt zul je snel genoeg merken wanneer je fles niet meer lekker drinkt.

Voorbeeld van een Dopperfles, Bron: Wikipedia