Word lid!
13 oktober 2014

“Toegankelijkheid”

Foto mij zwart wit

Natuurlijk is toegankelijkheid erg belangrijk. Dit geldt voor ieder mens, maar als jezelf moet verplaatsen in een elektrische rolstoel is dit wel erg van belang. Dit is altijd een hele uitdaging. Toegankelijkheid is een onderwerp waar ik mij vaak aan stoor als je moet leven met een beperking en je bent jong en wilt er graag op uit. In Nederland wordt vaak gezegd: “Nederland is een goed toegankelijk land en er is veel aangepast.” Dit valt in de werkelijkheid tegen. Ik wordt vaak met mijn neus op de feiten gedrukt een simpel café/restaurant laat staan een uitgaansgelegenheid. Vaak zijn er opstapjes bevestigd waar je net niet overheen kan of kan de draai net niet gemaakt worden omdat de deur te smal is.  

“Toegankelijkheid, en toch afzondering.

Bij de meeste evenementen is er een apart rolstoel podium aanwezig. Dit is natuurlijk praktisch maar toch heb ik vaak het idee dat je afgezonderd wordt. Er word dan toch weer een stempel en etiket op iemand met een beperking geplakt. Dit gevoel is apart om te beschrijven. Aan de ene kant is de mogelijkheid mooi en aan de andere kant wordt je in een hokje geplaatst en wordt je afgezonderd.

 

“Creatief zijn met alles wat je doet.

Creatief zijn is daarom belangrijk en tegelijkertijd is het een uitdaging. Ik wil niet apart zijn daarom besluit ik vaak als het mogelijk is om gewoon tussen het publiek te gaan staan. Het voordeel is dat je intiemer bent bij de menigte en ook niet afgezonderd.

Daarnaast heb je nog een voordeel. Op een elektrische rolstoel zit een hoog-laag verstelling mogelijkheid waardoor je best op gelijkwaardige hoogte tussen de mensen staat.Ik heb gemerkt dat je hierdoor sneller contact hebt dan normaal, duimen die omhoog gaan, knikkende en lachende gezichten. Dit is fantastisch om te zien je bent nu ook een van hun een mens. En niet de rolstoeler!

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden