Word lid!
14 april 2014

‘Mama, zelluf doen!’

profielfoto 2

Sinds een week wil Elinde alles zelf doen. Zelf haar tanden poetsen, zelf haar broek aandoen en eten weigert ze, behálve als ze zelf de lepel vast mag houden. Leuk bedacht van haar, maar door haar diskinetische cerebrale parese kan zij niet alles zelf. Maar gelukkig is er een mama om ervoor te zorgen dat ze het wél kan.

Sinds een week wil Lin alles zelf doen. Ze wil van mijn schoot naar mijn vriend zijn schoot kruipen, zelf haar tanden poetsen, zelf haar broek aandoen en eten weigert ze, behálve als ze zelf de lepel vast mag houden. Leuk bedacht van haar, maar door haar diskinetische cerebrale parese doen haar armen nogal eens wat anders dan ze wil.

 

Op de grond

Met plezier en een brede glimlach steekt Lin haar arm uit naar de lepel, ik stop hem er in. En dan houdt het zelf doen eigenlijk alweer op. Als ik haar hand los zou laten, zou haar arm onverbiddelijk naar achter zwieren.  Met een klets zouden lepel en eten op de grond belanden.

 

Helpen

Nee, ik moet haar hand sturen naar haar mond. Eigenlijk zelfs tegenwerken, want haar arm beweegt alleen maar naar achteren zo gauw ze iets in haar hand heeft. En hoe kwaad ze daar ook om wordt, ze kan er niks aan doen. Terwijl ik met mijn rechterhand haar hand naar haar mond beweeg, doet ze haar hoofd naar achteren, om het allemaal wat makkelijker te maken. Niet dus! Met mijn linkerhand duw ik haar hoofd weer omhoog. En ja hoor, de lepel belandt eindelijk (half) in Lins mond.

 

Het is gelukt!

Een hap in haar mond! Met een gelukzalige glimlach… vergeet Lin dat ze dan ook nog haar mond dicht moet doen om ook daadwerkelijk te eten. Ach, wat maakt het ook uit, het ging haar niet om het eten maar om het zelf doen. En het maakt haar gelukkig. Ze heeft ‘zelf’ een hap genomen!

 

Mama-armen

Het zal wel bij de leeftijd horen, alles zelf willen doen. Maar waar iets voor andere kinderen vanzelfsprekend is, is het dat voor Lin niet. Lin kan niet alles zelf. Maar gelukkig: waar een wil is, is een mama om ervoor te zorgen dat ze het wél kan. Naast twee rot-armen heeft Lin ook twee mama-armen die met liefde alles ‘zelluf’ voor haar doen.

 

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden