Word lid!
18 maart 2013

'Gefeliciteerd, uw zoon wordt 18 jaar!’

PetravB

Je zoon wordt 18 en je móét me toch een hoop papieren invullen… alsof hij opeens een heel ander soort mens is geworden, of zo. Terwijl er niets verandert, alleen zijn leeftijd.

Het begon met een brief van de Belastingdienst: “Beste 17-jarige, gefeliciteerd! Regel van alles voordat je 18 wordt!”

Toen kwam een brief van de zorgverzekering aan mij: “Gefeliciteerd! Uw zoon wordt binnenkort 18 jaar. Regel van alles”.

Er kwam een brief van het CAK (Centraal Administratie Kantoor) met een kennisgeving en op een heel andere toon: “In het kader van artikel 8 van de Wet is het CAK verplicht u te melden dat… wij uw inkomensgegevens hebben gecontroleerd… voor het vaststellen van een eigen bijdrage”. Vertaald betekent dit: “Wij zullen u facturen gaan sturen”.

Affijn, na aanvragen te hebben ingediend en formulieren te hebben ingevuld, komen we uit op het volgende rijtje dat nu allemaal in één map is gestopt met de titel “Robert 18+” . Aangevraagd is:

 

- Wajong bij het UWV

- Studiefinanciering bij de Dienst uitvoering Onderwijs van het Ministerie van Onderwijs

- Ziektekostenverzekering bij onze eigen verzekeringsmaatschappij

- Zorgtoeslag bij de belasting

- Nieuwe indicatie bij CIZ. Tenminste, dat zeiden ze over de telefoon. Omdat hij 18 werd.

- Mentorschap en bewindvoering bij de Rechtbank

- Bankrekening omzetten naar een die onder bewindvoering valt

 

Als je het lijstje zo ziet, lijkt het bijna mee te vallen. Het zijn maar zeven dingetjes! Maar het is inmiddels wel een hele ordner vol geworden. Ik ben blij dat het nu allemaal in die ordner zit, en dat het nu allemaal loopt!

 

Alhoewel… omdat Robert in november jarig is, moesten we al vrij snel een financiële verantwoording naar de rechtbank opsturen. Mooie vingeroefening, vond ik, want om in die ene maand iets fout te doen kon toch haast niet. Keurig netjes de bedragen ingevuld, ondertekend en opgestuurd. En jawel, even later een brief terug: de handtekening van de tweede bewindvoerder, Robert’s vader, stond er niet bij. Ojee, die was ik inderdaad vergeten, ingebakken als het was dat ik alles regel en hij alles goed vindt. Even later de tweede brief: dat ik dat wel vóór 1 januari het formulier moest opsturen! Okee, okee, dan tussen Kerst en Oud en Nieuw nog even doen. Even daarop de derde brief: dat de verantwoording vanaf 24 augustus nog steeds niet was ingediend, dat dat nu wel heel snel moest gebeuren! Hè? Vanaf 24 augustus? Maar het bewindvoerderschap is pas in november ingegaan. Hoe zit dat dan? Tja, mevrouw van de griffie was op vakantie, belt u na de vakantie maar terug.

 

Even zonk de moed me in de schoenen: het kan toch niet zo zijn dat je zelfs de rechtbank moet controleren, of ze het wel goed doen? Helaas, dat bleek wel het geval. Nu was het een ‘kleine’ fout geweest, want de datum van aanvraag van mentorschap was 24 augustus, maar het ging pas in november in en daar had de dame zich in vergist. Nou vooruit, hand over m’n hart. Maar ik hou m’n hart vast voor de volgende fout(en) en ga er dan toch maar wéér bovenop zitten. Ook al is hij nu 18+.

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden