Word lid!
2 november 2015

"Landelijke dag Cerebrale Parese."

Foto mij zwart wit

Zaterdag 3 oktober werd de landelijke dag Cerebrale Parese georganiseerd. Deze dag stond in het teken om ervaringen over het leven met een beperking te delen. Hierbij was niet alleen de ervaring van mensen mét cerebrale parese belangrijk, maar ook van broertjes/zusjes, ouders, partners en opa's en oma's, want CP heb je niet alleen. Graag deel ik mijn ervaring over deze informatieve en leuke dag! Om eerlijk te zijn wist ik niet wat ik kon verwachten wat mij te wachten stond, natuurlijk heb ik wel van te voren een programma kunnen inlezen. Maar toch je weet nooit wat voor resultaat je uit zo'n dag kunt halen. Maar ik had er zin in, en dat is het belangrijkste.

Jet van de Meij (lid landelijk bestuur BOSK) opende de Landelijke dag, daarna werd er een presentatie gegeven over Gedrag en Emoties bij cerebrale parese.

 

Door Tinka Bröring. CP heeft niet alleen maar gevolgen voor het lichamelijk functioneren en mentale capaciteiten, maar zeker ook op sociaal functioneren – wat kan uitmonden in gedragsproblemen. Dat hierbij echter ook de rol en het beeld van ouders/opvoeders een grote rol speelt is misschien wat minder bekend. Hierover is zij uitgebreid ingegaan. Een hoop wat zij daarin vermelde was mij  al bekend, vooral door alle testen die ik tijdens mijn kindertijd heb ondergaan. Sommige aspecten klonken mij bekend, sommige dingen waren ook nieuw voor mij.

 

Je kon je opgeven voor verschillende workshops. De workshop: Ouder worden met cerebrale parese. Uit onderzoeken blijkt dat ouder worden met CP pijn, vermoeidheid en depressieve klachten met zich kan meebrengen. Dat was al wel bekend, maar...hoe ga je daar mee om? Door: Wilma van der Slot.  (Revalidatiearts, Rijndam revalidatie).

 

Bij de opgave voor deze workshop was ik zeer benieuwd naar de onderwerpen die zij aan bot zou brengen. En weer tijdens deze presentaties werden mij weer herkenbare en nieuwe dingen verteld. Voor mij sprong er een onderwerp er erg uit "moeheid / energie verdeling.' Ik ben namelijk zelf op het moment echt aan het schommelen met mijn energieverdeling/moeheid, en gaf ik eigenlijk al gauw mijzelf hierdoor de schuld. Maar dit is helemaal niet nodig, want meerdere mensen met CP hebben moeite met energieverdeling/moeheid. Waardoor ik tot de conclusie kwam, dat ik echt niet de enige ben, dit is fijn, want je bent niet de enige die met dit onderwerp/probleem stoeit. Graag zou ik nog een presentatie van haar willen bijwonen of met haar in contact willen komen.

 

Workshop: Duurzame Arbeid Werken met handicap lastig? Door: Roos Hoelen.

Zij probeerde in deze workshop antwoord te geven op deze vraag, en gaf ze praktische tips om aan het werk te blijven. Deze presentatie was ook zeer leerzaam en is ik heb er zeker iets aan.

 

"Het boekje kun je seks hebben met CP."
Op deze dag werd het boekje: 121 antwoorden over seks en CP gelanceerd. Ieder mens is op een gegeven moment in een levensfase dat je wil gaan experimenteren en wil ervaren, dus ook als je een beperking hebt. Er is veel vraag na kun je seks hebben als je CP hebt. Dit begon eigenlijk bij mij al in mijn schooltijd ik heb dit onderwerp wel gekregen op de Mytylschool, maar voor mij gevoel niet na behoren, toen had eigenlijk het boekje er al moeten zijn.

 

Dit boekje heb ik de dag daarna helemaal en geïnteresseerd uitgelezen. Er staan praktische tips in. Herkenning, en er worden taboes doorbroken. Wat mij op viel in het boekje is dat het eigenlijk net een ontdekkingstocht is als voor ieder ander, alleen ik had eerst het idee dat het voor mensen met CP een nog langere ontdekkingstocht zou zijn. Dit valt eigenlijk wel mee. Het is zeker aan te raden om dit boekje te lezen!

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden