Word lid!
3 maart 2016

"Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert!"

Foto mij zwart wit

Dat muziek een hoop voor mij betekent heb ik al eens eerder gedeeld in een van mijn blogs. Maar dat het ook een positief doeleinde heeft voor je brein was mij totaal onbekend. Neuropsycholoog Prof Dr. Erik Scherder (Hoogleraar en bekent van tv, hij schuift vaak aan bij het tv programma "De wereld draait door") geeft colleges over het brein op tv, en daar buiten. Hij zet zich in voor de hersendichting en voor BOSK actie Steptember is hij ambassadeur. Door deze redenen volg ik hem graag, en ben ik erg gecharmeerd van zijn enthousiasme, humoristische flow en goede uitleg. Dus ook over dit onderwerp.

Ik ben helaas nog niet bij één van deze colleges geweest. Deze zijn wel via internet te bekijken. Op deze manier wordt je ook meegenomen en geboeid in en met zijn verhaal, bovenal hoeveelheid kennis.

Ik luister zelf heel veel naar muziek. Ik kan mijn ei erin kwijt, mijn emoties tonen en mijn gedachten verzetten op mindere momenten. Ik krijg weer positieve zin. Het is niet zo dat het brein in de ontwikkeling al klaar is, er is een bepaald deel van het brein wat nog heel lang door ontwikkeld, tot het 25e tot 30e levensjaar. De voorzijde van het brein is het laatste klaar, controleert de rest van het brein. De contacten tussen de hersengebieden ontwikkelen door.

 

Als je luistert naar muziek en je voelt er emotie bij, gaan de hersenen bij de motorische gebieden werken, je wil dan mee bewegen. Dit is heel logisch aldus Erik, je voelt op dat moment iets van een rilling. Dit ondervind ik zelf vaak, ik voel het echt in mijn lichaam. Het is een start gebied van grote baan systemen die van voor naar achteren lopen in het brein. Het zijn functionele en circuit gebieden die communiceren met elkaar op afstand, en de volume van de hersenbalk/baan neemt toe.

 

Dit is natuurlijk heel positief. Dit vindt ik zeer interessant om te weten. Muziek is dus een mooi middel voor de hersenen. Dit gold voor mij sowieso, maar het is nu dus ook echt een feit voor ieder mens denk ik?!

 

Erik Scherder heeft ook een steentje bijgedragen aan een filmpje voor Steptember als ambassadeur in 2015! Het filmpje is hier te zien. 

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden