Word lid!
25 mei 2015

14-jarig meisje deelt voor het eerst haar ervaringen met schisis!

Screenshot_2015-05-02-17-26-14-1

Ben je altijd al benieuwd geweest hoe het voor een puber is om een schisis te hebben? Dan is het zeker een tip om dit blog te lezen! Vandaag stel ik me als 14-jarig meisje met een schisis aan jullie voor. Ik deel mijn ervaringen met schisis zoals operaties, pesten, beugels, logopedie en nog veel meer dus als je benieuwd bent lees dan vooral verder! Veel leesplezier! :)

Vandaag schrijf ik mijn allereerste blog op BOSK en dat vind ik hartstikke leuk en ook wel een beetje spannend! Ik wil graag mijn ervaringen met schisis met jullie delen in de hoop dat ik daarmee mensen kan helpen. Mijn blog van vandaag gaat over mensen die kijken naar mijn schisis. Ik vertel wat ik daarvan vind en ik geef tips hoe je daarmee om kunt gaan. Maar eerst zal ik me maar eens even voorstellen, dat is wel zo netjes ;)!

 

Ik ben Elisabeth en ik ben 14 jaar oud. Ik heb een complete enkelzijdige schisis, het totaalpakket dus ;)! Mijn hobby's zijn dansen, zingen, bloggen, lezen, koken en spelen met mijn hamster Otje. Een tijdje geleden ben ik een eigen blog begonnen, www.miss-elisabeth.weebly.com. Ik schrijf daarop over alles wat mij interesseert. Ik vertel op mijn blog ook van alles over mijn schisis. Zo geef ik mensen tips, deel ik mijn ervaringen, schrijf ik gedichten over schisis en interview ik mensen die ook een schisis hebben! Vanaf nu mag ik dit ook voor BOSK doen en dat vind ik ontzettend leuk en stiekem ook een hele grote eer!

 

Vandaag wil ik het met jullie hebben over dat mensen naar me kijken vanwege mijn schisis. Het klinkt misschien heel gek, maar een aantal jaar geleden vond ik dat nog wel het ergste aan mijn schisis. De operaties en beugels vond ik nooit zo'n probleem, maar dat mensen me maar aan bleven staren kon ik toen echt niet hebben! Ik denk dat de meeste mensen met een schisis wel weten wat ik bedoel met dat kijken, maar ik leg het toch maar eventjes uit. Doordat ik een schisis heb ziet mijn neus er platter uit dan die van andere mensen. Ook zit er een litteken tussen mijn neus en bovenlip en is mijn bovenlip iets dikker. Ook heb ik een overbeet waarbij mijn onderkaak voor mijn bovenkaak staat. Die dingen zijn aan de buitenkant allemaal te zien. Vooral kleine kindjes vinden het gek als ze iets zien dat anders is en daarom kijken ze vaak naar mijn neus/lippen. Vroeger kon ik me daar altijd stiekem best wel boos om maken, want ik vond het irritant dat kinderen dit deden. Als ze lang bleven kijken stak ik soms weleens mijn tong uit en dan stopten ze wel, haha!

 

Nu weet ik gelukkig wel beter, want eigenlijk is het heel logisch dat die kinderen kijken, maar dat snapte ik een aantal jaar geleden nog niet. Die kinderen zien gewoon iets wat ze niet kennen en wat anders is en dat vinden ze gek. Eigenlijk is dat best wel logisch! Stel je  bijvoorbeeld eens voor; je bent 5 jaar en je woont in Afrika. Je kent alleen maar kindjes die er net zo uitzien als jij, allemaal met een donkere huidskleur en donkere haren. Als er dan opeens iemand voorbij komt lopen die een witte huidskleur en rood haar heeft  ben je ook verbaasd en dan kijk je daarnaar, omdat het anders is dan dat je gewend bent. Je staat er misschien niet bij stil, maar bijna iedereen kijkt naar mensen die 'anders' zijn. Zo liep ik laatst met mijn klas naar de kleedkamers van gym en toen kwam er een man in een rolstoel voorbij. Ik liep een beetje achteraan en ik merkte op dat de gehele klas naar de man keek inclusief ikzelf. Toen ik me besefte dat ik dat deed keek ik snel de andere kant op, want eigenlijk schaamde ik me er best voor. Ik vond het zelf vroeger altijd zo vervelend dat mensen naar me keken en toen deed ik het zelf ook! Maar zo zie je maar weer dat veel mensen onbewust toch kijken naar iets dat er op de een of andere manier 'anders' uitziet en dat zal helaas waarschijnlijk ook altijd zo blijven.

 

Tegenwoordig vind ik het gelukkig niet erg meer als mensen naar mij kijken vanwege mijn schisis. Ik weet nu dat ze het meestal niet stom bedoelen en daarom maak ik me er ook helemaal niet druk om. Vaak zijn het ook kleine kinderen die kijken en die weten gewoon niet waardoor het komt dat ik er anders uitzie! Ik probeer er tegenwoordig niet meer op te letten dat mensen naar me kijken en ik probeer me er ook niks van aan te trekken, want daar word alleen jijzelf verdrietig/boos van, toch? Probeer er gewoon niet aan te denken en je zult zien dat je het zo vergeten bent! Ik kan er nu dus veel gemakkelijker mee omgaan dan vroeger en soms zie ik het niet eens meer als kinderen staren, maar mensen uit mijn naaste omgeving valt het vaak wel op. Zo was ik laatst bijvoorbeeld met een vriendin in Walibi. We stonden in de rij voor een attractie en vlakbij stond een klein meisje. Dat meisje stond blijkbaar heel erg naar mij te kijken, maar mij viel het niet op. Mijn vriendin had het wel door en ergerde zich er een beetje aan en weet je wat ze deed? Ze sprong tussen mij en het meisje in zodat ze niet meer kon kijken, haha! Dat was echt heel erg lief van haar en het was eigenlijk ook best wel een grappig gezicht! Van mij het het eigenlijk niet echt gehoeven, want ik zit er niet echt mee maar ik vond het wel heel erg lief dat ze het toch deed! Vind jij het moeilijk als kinderen maar blijven kijken? Dan heb ik hier 3 handige tips:

 

1. Zeg tegen die kinderen: ,, Kunnen jullie het zien?''. Dan houden ze  vanzelf wel op!

2. Draai je gewoon met je rug naar hen toe, dan zie je het ook niet meer.

3. Blijf heel erg lang terugkijken, dan durven ze niet meer te staren.

 

 

Het belangrijkste is dat jij je goed voelt! Probeer je niks aan te trekken van wat anderen van je vinden, want het gaat erom dat jij gelukkig bent en dat jij tevreden bent met jezelf! En een tip waar je misschien ook wat aan hebt is deze: die mensen kijken niet naar je omdat je er anders uitziet, maar omdat je gewoon super knap bent! Mijn boodschap van vandaag is dus: Trek je niks van anderen aan! Wees jezelf, want daar word je denk ik het allergelukkigst van! Don't worry, be happy :)!

 

Bedankt voor het lezen en tot snel!

 

X

 

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden