Word lid!
4 februari 2016

21 januari 2016; een dag om nooit te vergeten

IMG_0733

De week van 18 januari jl. was zeer spannend voor alle Nederlanders met een beperking. Op 19 januari zou er gestemd gaan worden over het VN-verdrag voor de rechten van de mens met een handicap. Ook ik en mijn ‘collega’s van Wij Staan Op telden af tot het moment daar zou zijn. Het verdrag heeft een enorme waarde voor mensen met een beperking. Dit verdrag regelt dat mensen met een beperking op een gelijkwaardige manier mee kunnen doen met de samenleving.

Na maanden in spanning afwachten stond op 19 januari stemming over het VN-verdrag op het programma. Dagen van tevoren twitterden ik en mijn collega’s van Wij Staan Op er lustig op los. Met de hastag #jekomternietin lieten we aan de samenleving zien waar wij op dit moment (letterlijk) tegenaan lopen of rijden. De actie sloeg goed aan. Al snel verschenen duizenden voorbeelden van een ontoegankelijke samenleving op Twitter. Van afritjes waar een lantaarnpaal voor staat tot enorme drempels voor een winkel. Ik vond het echt geweldig om te zien hoe goed dat aansloeg.

 

Het bleef spannend tot op het laatst of er een meerderheid was voor het ratificeren van het VN-verdrag. De stemming zou eerst op dinsdag 19 januari zijn maar is uiteindelijk uitgesteld om te proberen tot een compromis met betrekking tot het voorstel om toegankelijkheid als norm te stellen en daarmee ondernemers te verplichten hun zaak toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Op donderdag 21 is er uiteindelijk voor het VN-verdrag gestemd. Een memorabele dag voor 2 miljoen mensen met een beperking. Van mensen die doof zijn tot personen met een lichamelijke beperking. De eerste belangrijke stap naar ratificatie is gezet. Het wachten is nu op behandeling in de Eerste Kamer voordat het verdrag geratificeerd kan worden.De verplichting tot toegankelijkheid geldt niet alleen voor gebouwen maar ook voor openbaar vervoer, diensten en het uitoefenen van het recht om te stemmen.

 

Het ratificeren van dit verdrag betekent dat er belangrijke stappen gezet gaan worden om barrières weg te nemen die mensen met een beperking belemmeren om op een gelijkwaardige manier mee te doen in de samenleving. Het vanzelfsprekend worden dat mensen met een beperking mee doen in de samenleving en dat we met elkaar ons inspannen om dat mogelijk te maken.

Ondanks dat ik (met mijn ‘collega’s’ van Wij Staan Op) en vele anderen groot feest hebben gevierd moet de Eerste Kamer zich nog buigen over de ratificatie van het verdrag. Wanneer dat plaats vind is op dit moment nog niet bekend.

Samengevat; het was een enorm enerverende week waar ik met trots en heel veel plezier op terugkijk. 21 januari 2016; een onvergetelijke dag!

 

Voor meer informatie over Wij Staan Op, kijk op www.wijstaanop.nl. 

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden