Word lid!
18 augustus 2016

Action Jeugdsportkamp: Dé sportweek voor jongeren met een lichamelijke beperking!

BOSK Linda 1

Het is weer zover: de zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent dat het na alle voorbereidingen tijd is voor het 32e Action Jeugdsportkamp! Elke jaar vindt namelijk in Arnhem het Action Jeugdsportkamp plaats: een sportkamp voor jongeren met een primaire lichamelijke beperking in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar. Hoe ik bij ''Action'' terecht gekomen ben en waarom het zo'n gave week is, lees je in mijn nieuwe blog!

Mijn kennismaking met ‘’Action’’, dat geheel draait op een groep enthousiaste vrijwilligers, begon toen ik een jaar of 14 was en graag wilde blijven hockeyen in de zomervakantie. Na mijn eerste kamp, had ik het zogeheten ‘’Action-virus’’ helemaal te pakken! Wat een gave week is dit: volop kijken naar mogelijkheden, leren van en met elkaar, maar bovenal lekker sporten en plezier maken.

 

Door mijn positieve ervaringen als sporter, besloot ik me jaren later als vrijwilliger in te zetten. Sinds 2013 verzorg ik met veel plezier, samen met Maud en Wouter, de hockeytrainingen. In mijn rol als trainer probeer ik jongeren enthousiast te maken voor rolstoelhockey. Daarnaast hoop ik door mijn passie en gedrevenheid om te denken in kansen, te laten zien dat het inzetten en focussen op je talenten leidt tot zelfvertrouwen en een positieve mindset op het leven met een beperking. Ik heb dat positieve effect immers zelf ook ervaren!

 

Ook coördineer ik sinds begin 2016, samen met een vriendin, de sponsoring omdat ik vind dat zo’n mooi initiatief nooit verloren mag gaan! Een pittige uitdaging, aangezien we (geheel) afhankelijk zijn van sponsoren.

Wat is zo bijzonder aan het Action Jeugdsportkamp?!
Het bijzondere aan het Action Jeugdsportkamp is dat ruim 60 sporters met een lichamelijke beperking en bijna net zoveel vrijwilligers samen gedurende een week verblijven in het schoolgebouw van ‘’De Lichtenbeek’’ in Arnhem. De klaslokalen worden omgetoverd tot slaapkamers waar per kamer ongeveer 6 sporters slapen. Elke ‘’kamer’’ heeft drie of vier vrijwilligers die gedurende de week optreden als ‘’buddy’’. Dat houdt in dat zij de sporters ondersteunen met de volledige verzorging, zoals: opstaan, wassen, aankleden, toiletgang en douchen. Daarnaast is tijdens elk kamp een verpleegkundige of arts aanwezig. Hierdoor is het ook voor jongeren met een zware lichamelijke beperking mogelijk om deel te nemen.

Tijdens de week zijn er meerdere sportmomenten. Elke sporter geeft 2 voorkeuren (judo, basketbal, hockey of voetbal) op en heeft daarnaast de mogelijkheid om te zwemmen. Op woensdag wordt niet gesport, maar staat een sportief ‘’dagje weg’’ op het programma. Door activiteiten als quad rijden, human bowling in een ijzeren bal, tokkelen en 4 meter abseilen, worden talloze grenzen verlegd en angsten overwonnen! Activiteiten passend maken en ontdekken wat allemaal nog wel mogelijk is met je beperking is waar de focus op wordt gelegd!

Naast de vele sportieve activiteiten en trainingen wordt gezamenlijk gegeten in een grote circustent op het terrein, hebben we elk jaar een spetterende opening en afsluiting passend binnen het thema, een gezellig avondprogramma én sluiten we de week af met een bonte avond en disco!

 

Kortom, het is een sportieve en gezellige week waarin alleen gekeken wordt naar wat je wél kunt en waar het zelfvertrouwen en plezier van de sporters met de dag groter wordt! Ik kan het elke jongere met een lichamelijke beperking aanraden!

 

Lees jij deze blog en lijkt het je gaaf om mee te gaan? Of denk je dat het kamp iets is voor jouw zoon of dochter? Dat kan, we zaten in 2016 namelijk niet volledig vol!

 

Meer informatie over het kamp en de wijze van aanmelden is te vinden op www.actionjeugdsportkamp.nl of de Facebookpagina ‘’Action Jeugdsportkamp’’. In 2017 vindt ‘’Action’’ plaats in de week van 23 t/m 28 juli!   

 

Uiteraard is het ook mogelijk om rechtstreeks contact met mij te zoeken als je meer wilt weten over het Action Jeugdsportkamp!

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden