Word lid!
29 maart 2013

De P van praten, de L van logopedie

Marleen-Hartog-2015

Onze zoon krijgt praatjes. Anderhalf is hij nu en zijn woordenschat breidt zich met de dag uit. Auto, Lamp, Aardbei, Koe, Hoppatee et cetera. Het is nu al te veel om op te noemen.

Onze zoon krijgt praatjes. Anderhalf is hij nu en zijn woordenschat breidt zich met de dag uit. Auto, Lamp, Aardbei, Koe, Hoppatee et cetera. Het is nu al te veel om op te noemen. Daarbij weet Nando steeds duidelijker te maken wat hij wil. En wat hij niet wil.

 

Gedurende de controle bij het schisisteam vorige week was Nando verdacht stil. In de behandelkamer dan. Waar hij in de speelhoek in de wachtruimte nog praatjes had voor tien, kwam er in een kamer vol specialisten geen geluid meer uit. Iets waar ik enigszins in kan komen; als je als klein mannetje in een stoel moet gaan liggen waar een scala aan reuzen boven je gezicht komt hangen – en een van hen bovendien nog een camera in je mond probeert te stoppen – dan word je vanzelf stil.

 

Aangezien alles voorspoedig gaat, worden we pas terugverwacht bij het complete team wanneer Nando drie is. Tot die tijd mogen we een keer per half jaar een bezoekje brengen aan de logopediste. Deze vrouw was ook aanwezig en legde ons het een en ander uit. We hoefden ons in ieder geval geen zorgen te maken over ongemakkelijke stiltes tijdens het spraakonderzoek; ze vertelde dat ze genoeg trucjes kent om Nando aan het praten te krijgen.

 

Ik gaf aan dat Nando al veel woordjes kent. Dat hij de letter p al kan zeggen werd knap bevonden. Hoewel de hoofdpersoon op dat moment uiteraard geen zin had om bewijs te leveren. Wij weten niet of Nando zijn spraak wordt bemoeilijkt door zijn schisis en zijn daar ook niet zo mee bezig. De spraakontwikkeling van kinderen zonder deze aandoening is al lastig met elkaar te vergelijken; bij de een gaat het nu eenmaal stukken sneller dan bij de ander. En dat is prima.

 

Het is goed dat Nando zijn spraakontwikkeling de komende tijd in de gaten wordt gehouden, maar er hoeft geen druk op gelegd te worden. Nando is nog erg jong en bovendien praat geen enkel kind van de een op andere dag foutloze, verstaanbare volzinnen. Al zou dat laatste soms wel handig zijn wanneer de boze dreumes theatraal op de grond gaat liggen brullen omdat hij niet duidelijk kan maken wat hij wil. Op zo’n moment lijkt zijn volumeknop defect. Wellicht heeft de logopediste daar ook een trucje voor!

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden