Word lid!
31 oktober 2012

Gedeeltelijke of gehele gehemeltesluiting?

Marleen-Hartog-2015

Nando zijn gehemeltesluiting zou in eerste instantie afgelopen zomer plaatsvinden. Tijdens een bezoek aan het schisisteam in het begin van de zomer, leek het de plastisch chirurg verstandig om de operatie naar begin 2013 te schuiven.

Dat behandelplannen constant kunnen wijzigen hebben we al eerder ondervonden, en ook deze keer blijkt dat maar weer: Nando’s tweede operatie staat nu ingepland voor 21 november aanstaande. Toch ietwat onverwacht. Opeens gaat het weer razendsnel.


Vergeten te vragen
De bezoekjes aan het schisisteam zijn meestal van korte duur. In een kamer vol mensen wordt het behandelplan voor de komende periode besproken. Ik zorg er altijd voor dat ik mijn vragen paraat heb. Gedurende het gesprek krijg je natuurlijk nieuwe informatie en ik merk dat ik vaak tijd nodig heb om dit te verwerken. In een kamer vol met mensen en indrukken lukt het me niet altijd om alle informatie helder op een rijtje te krijgen en daarop in te spelen met vragen. Achteraf denk ik dan ‘o, ik had dit nog willen weten’ en ‘hoe zit het daar precies mee?’

 

Informatiehonger
Om mijn informatiehonger te stillen regelde ik eind september een afspraak bij de plastisch chirurg. Want waarom was de operatie nu precies uitgesteld? Ja, de gehemeltedelen konden in een half jaar tijd nog dichter naar elkaar toegroeien, dat snapte ik. Dat maakt het makkelijker om het gehemelte in een operatie te sluiten. Maar hoe noodzakelijk was het wachten? Want de werkelijke grootte van de spleet is nooit uitgebreid bestudeerd. Vertel een jongetje van 12 maanden maar eens dat hij zijn mond moet opensperren zodat we op ons gemak een uitgebreide fotosessie bij elkaar kunnen klikken.


Tegenstrijdige informatie
Er kwamen een aantal onduidelijkheden in het gesprek naar voren (daar kom ik in een andere blog nog eens op terug). Ik snap dat er voor de behandeling van een schisis geen kant-en-klare handleiding bestaat, maar soms lijkt bepaalde informatie nogal tegenstrijdig. De ene keer wordt dit gezegd, de andere keer dat. Lastig. Wat is nu het beste voor ons kind?
Hoewel het gesprek weer nieuwe overpeinzingen bij me opriep, ben ik blij dat ik actie heb ondernomen. Als je iets wilt moet je er zelf achteraan gaan. Blijven vragen. Ook wanneer je daardoor overkomt als een overbezorgde moeder.


Spannend
Resultaat van het gesprek was dat Nando’s volgende operatie alvast zou worden ingepland. Ook de afspraken ter voorbereiding van de ingreep werden gemaakt. Nog diezelfde week ontving ik een telefoontje met de mededeling dat Nando’s operatie plaats heeft op 21 november. Afhankelijk van de grootte van de gehemeltespleet wordt deze geheel (zachte +harde deel) of gedeeltelijk (alleen het zachte deel) gesloten. Erg spannend, want we hopen voor Nando natuurlijk dat een operatie hiervoor voldoende is.

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden