Word lid!
14 april 2016

Beperking is zooo 2015!

xLaurens Rijpstra 0007

Taal is onderdeel van de cultuur en die cultuur is ook van belang hoe er naar mensen met een handicap, beperking, makke, foutje, anders, mens, noem maar op wordt gekeken! Daarover, stukkie.

 

Laat ik beginnen om te zeggen dat iedereen natuurlijk lekker moet zeggen en doen wat hij of zij zelf wil. Maar toch wil ik even ongezout m’n menig geven. Laatst heb ik een poll geplaatst op de Facebook groep van de BOSK. Daarin kon je aangeven hoe je jezelf ‘noemt’ omschrijft, ‘betitelt’. Er waren twee keuzes: Ik heb een handicap, of ik heb een beperking. Een meerderheid zegt: Ik heb een beperking. Ik vind dit vreemd.

 

De tijd dat men sprak over beperkten, en gehandicapten ligt achter ons. Men zegt ook niet meer je bent gehandicapt of beperkt, maar je hebt het. Toch vraag ik me af of het woord beperking een goede formulering is. In de commentaren op de poll werd veel geschreven: ‘wat maakt het uit hoe je het noemt, het betekent toch hetzelfde?’ Dat is volgens mij echt niet waar.

 

Het woord beperking geeft natuurlijk aan dat iemand een aantal dingen niet kan, of in ieder geval dat het meer moeite kost. Een handicap heeft deze lading minder. Alleen van het woord handicap kan je niet veel afleiden, mensen associëren er wel dingen mee. Gehandicapten zijn zielig, hebben hulp nodig, dat soort gedachten. Toch is het woord handicap is wat mij betreft neutraler dan het woord beperking.

 

Waarom? Omdat je bij het woord beperking eigenlijk automatisch denkt vanuit een beperking, vat je het nog? Maar als je in een rolstoel zit en je zegt, ik heb een beperking, zullen veel mensen gelijk al denken vanuit de dingen je niet kan doordat je in een rolstoel zit. Maar de beperking ligt niet per definitie bij jezelf, maar vaker in de omgeving om je heen.

 

Als jij in een rolstoel zit, hoeft dat geen beperking te zijn om je eigen leven te leiden zoals je wilt. Maar als jij met je rolstoel een winkel, bioscoop of trein niet binnen kan, dan wordt je pas beperkt. Dus de beperking zit in de drempel die in de winkel ligt en niet in het feit dat je in een rolstoel zit. Als je blind bent zit de beperking niet in het feit dat je niet kan zien, maar dat er bijvoorbeeld niet voldoende informatie in braille, dan wel via spraakapps of via andere kanalen beschikbaar is.

 

Als men, de politiek, de belangenbehartigers en wijzelf, maar blijven praten over mensen met een beperking, is dat een behoorlijk beperkt vertrekpunt. Op die manier zullen we nooit écht stappen zetten om te gaan kijken in de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Een beperking is zooo 2015, hup naar de toekomst en omdenken in mogelijkheden in plaats van beperkingen!!

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

1 Reactie

Marcel Kolder 14 apr 2016

“Het moment dat het voor mij duidelijk werd dat het allemaal anders zou kunnen, was het moment dat Mayim, mijn dochter in 2004 op haar zesde jaar via haar spraakcomputer vertelde: ‘Papa, ik heb je vandaag niet meer nodig, ik kan nu alles zelf, met mijn nieuwe elektrische rolstoel en mijn spraakcomputer. Ik ben niet meer gehandicapt.’ En dat terwijl ze, in mijn ogen, ernstig beperkt was. Vanuit haar optiek naar dingen leren kijken was mijn kantelmoment. Al op haar zesde koos ze bewust voor eigen regie over haar doen en laten,
Acht jaar later – in 2012 - keek ik samen met haar de openingsceremonie van de Paralympics, waar Shirley Bassey zong’ I am what I am’. Tegelijkertijd werd een luchtgevulde kopie van het beroemde marmeren beeld van een gehandicapte vrouw van beeldhouwer Marc Quinn opgeblazen tot reuzenformaat. Het originele beeld staat in London op Trafalgar Square en toont het prachtige volumineuze en naakte lichaam van een trotse vrouw zonder armen en misvormde benen, maar wel zwanger van een baby. Bij de plaatsing was er in het puriteinse Engeland natuurlijk veel commotie omheen: Dit kan toch niet! Riepen de kranten de burgers na. Precies wat Quinn wilde bereiken met het beeld in het hart van de stad.'

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden