Word lid!
17 december 2015

Beste buitenwereld

De keuze om je kind met een beperking geboren te laten worden is een lastige. Er komen allerlei emoties en gevoelens bij kijken, ook na de geboorte. Maar mag je deze gevoelens wel hebben als je deze bewuste keuze hebt gemaakt? De buitenwereld vindt vaak van niet.

Beste buitenwereld,

 

Toen ik onlangs in de krant een stuk las over mensen met een handicap en de buitenwereld gingen mijn gedachten naar de ouders van Martine. De ouders die mij vertelden over de buitenwereld en wat dat voor hen betekende.

Bijna alle ouders die ik leer kennen in ons schisisteam maar ook in ons team voor kinderen met spina bifida weten dat hun kindje met een aandoening of beperking op de wereld zal komen. Al die ouders die hierdoor bewust een keuze moeten maken wat ze hierin willen. De ouders die ik leer kennen hebben allemaal voor het leven durven kiezen. 

Ik spreek ze regelmatig als hun dochtertje met  spina bifida in het ziekenhuis wordt opgenomen. Ook zij wisten dat hun meisje met een open ruggetje op de wereld zou komen. De artsen gaven verschillende boodschappen en hieruit haalden ze voor hen de informatie die hen hielp de keuze te maken. Zij vonden dat ook een meisje met een beperking er ‘mag zijn’. Het meisje ontwikkelt zich in eerste instantie goed. De beperking was er maar ze is gewoon hun dochter waar ze enorm van genieten.

Helaas gaat  het in de loop der tijd minder voorspoedig waardoor hun dochter lang in het ziekenhuis ligt. De ouders vinden het pittig en leven tussen angst en hoop. Als ik ze vraag wat hen helpt om het vol te houden vertellen ze dat ze dat juist kunnen door hun dochter! We bespreken of ze ook in hun omgeving hun verhaal kwijt kunnen. De moeder vertelt me dat ze van de buitenwereld het gevoel krijgt dat ‘ze hier toch zelf om gevraagd heeft door met de zwangerschap door te gaan’. Weinig steun dus, eerder een beschuldiging.

 

De buitenwereld die niet in de schoenen van de ouders staat is soms de loden last voor de ouders die de keuze maken om hun kindje te laten komen. ‘De buitenwereld oordeelt’, ‘De buitenwereld is zo hard’, ‘De buitenwereld kijkt’, hoor ik vaak van de ouders. Met die wetenschap moeten aanstaande ouders een keuze maken. Alle ouders die ik leerde kennen vroegen zich af: ‘Mogen we dit ons kindje aandoen?’, wetende dat de buitenwereld niet altijd de steun geeft die zo nodig is.

 

De moeder van het meisje heeft het er moeilijk mee dat de mensen om haar heen haar het gevoel geven ‘eigen schuld dikke bult’. Mag zij, omdat zij samen met haar partner besloten heeft hun dochter op de wereld te laten komen, haar verdriet niet hebben? Mag zij zich geen zorgen maken, omdat het onduidelijk is hoe het zal gaan? Mag zij het af en toe niet moeilijk vinden? Alleen omdat zij de keuze hebben gemaakt dat hun dochter geboren mocht worden?

 

Het grootste deel van die buitenwereld heeft waarschijnlijk zelf nog nooit voor die ingewikkelde keuze gestaan en wat mag je als buitenwereld blij zijn dat je niet voor deze moeilijke keuze hoeft te staan. Dat je niet na hoeft te denken ‘wat de buitenwereld zal zeggen of doet’. Wat mag je als buitenwereld blij zijn dat je gezonde kinderen hebt die het goed doen en dat je in die wereld meedraait. 

Misschien helpt het al als de buitenwereld zegt: ‘Wat een moeilijke, dappere keuze heb je gemaakt’.

Francien Meertens

 

Reageren op deze column? Dat kan via een mail naar redactie@bosk.nl of laat hieronder een reactie achter!

 

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden