Word lid!
25 oktober 2017

Beweeg je fit met cerebrale parese!

Foto mij zwart wit

Met de opbrengst van Steptember is een poster met beweegtips voor mensen met cerebrale parese (CP) ontwikkeld. Ik mocht de poster alvast bekijken en mijn mening geven.

Met de opbrengst van Steptember is een poster met beweegtips voor mensen met cerebrale parese (CP) ontwikkeld. Ik mocht de poster alvast bekijken en mijn mening geven. Zelf heb ik CP in al mijn ledenmaten: wat betekent bewegen voor mij? En kan ik de tips gebruiken?

Ik denk dat bewegen voor mensen met CP zeer van belang is. Het is alleen lastig dat deze lichamelijke beperking uit zoveel verschillende gradaties bestaat. En ieder met CP gaat er anders mee om, dit is natuurlijk ook heel menselijk en logisch. Het komt namelijk voor dat mensen maar aan één kant van hun lichaam CP hebben. Of lopen met een looprek, of een rolstoel gebruiken voor lange afstanden. Of helemaal niet kunnen lopen, en volledig rolstoelafhankelijk zijn net zoals ik. Daarnaast ligt het er ook nog aan hoe de spierspanning in de motoriek is ontstaan. Dit beïnvloedt je mogelijkheden tot functioneren, waardoor ik in mijn geval volledig ADL afhankelijk ben, maar toch zo zelfstandig mogelijk probeer te zijn en te leven. 

Leuk al die tips op de poster in één oogopslag, maar welke tips spreken mij aan? 

 

* Pak je fiets of handbike:
handbiken werkt voor mij tegenstrijdig: aan de ene kant is het fijn om te bewegen, aan de andere kant bouw ik hierdoor ook extra spierspanning op. Ondanks dat, probeer ik dit toch regelmatig in de week  te doen. Je bent lekker in de buitenlucht, ik kan mijn energie er in kwijt. Met mijn energie zijn er namelijk niet zoveel mogelijkheden. Door te handbiken ben ik voor mijn gevoel gezonder bezig. Ik voel mij beter als ik blijf handbiken. En hierdoor ben ik toch sportief bezig.

* Verlaat elk uur je stoel of span al je spieren aan:
mijn spieren span ik eigenlijk de hele dag door aan. Dit komt omdat mijn spieren de hele dag actief zijn.

 

Zoek een sport die bij je past….

Een van de adviezen op de poster is ‘Zoek een sport die bij je past!’


Ik doe geen sport. Ik zou graag willen zwemmen. De faciliteiten om het zwembad in te kunnen zijn er wel. Alleen moet ik de tillift meenemen om op de douchestoel te komen, en dit is helaas niet mogelijk.

Mijn alternatief voor sport is dus handbiken. Meestal handbike ik tussen een half uur tot drie kwartier. Dit ligt aan mijn dag. Dit is heel erg intensief voor mij, maar toch ook goed.

 

Mijn tip is…
Ik zou uitzoeken voor jezelf wat jij zou kunnen doen om te bewegen. Dit is belangrijk voor zover het gaat. Lukt dit niet zelfstandig? Vraag er dan hulp bij! En hou het leuk.


De poster ‘Beweeg je fit met CP’ vind je in de webshop (pdf zelf te downloaden op A4-formaat). Ook als print verkrijgbaar, tegen verzendkosten. Voor particulieren maximaal 1 poster te bestellen, organisaties maximaal 15 stuks. 

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden