Word lid!
23 maart 2016

Breek uit je hokje!

Eveline04

Laatst ben ik door tijdschrift VIVA geïnterviewd over hokjes. Als jonge vrouw met (zichtbare) spasme en hypermobiliteit wordt ik vaak in een hokje gestopt. En - oh boy- daar lieten sommige mensen ook geen twijfel over bestaan.

Ik had de overtuiging dat ik minder was dan een ander, en dit werd ook telkens bevestigd. Ik ben ervan overtuigd dat wat je uitstraalt, je ook terug krijgt. En dit gebeurde dus ook.

 


Zo kreeg ik te horen:

 


" Ooh wat heb jij een mooie fíets!" (met een stem alsof ze tegen een 3-jarig kind praten).

 


“Ik las in je dossier dat je een spastisch bent en omdat je nog in je proeftijd zit, kwam ik hier eigenlijk heen om je te ontslaan.’

 


" Je moet er wel rekening mee houden dat als er iemand komt solliciteren die wél normaal praat, diegene natuurlijk eerder aangenomen wordt dan jij.”

 

 

 

Allemaal hele nare dingen om te horen, máár het kan nog erger…

 


Een paar jaar geleden, toen ik nog in de kinderopvang werkte, zat ik te lunchen met mijn manager (een jonge vrouw). Zij vroeg of mijn man ook een handicap had. Toen ik antwoordde dat dit niet het geval is, antwoordde zij:  "Goh, wel leuk dat er nog mannen zijn die met dát soort vrouwen trouwen.”

 


Alsof mijn man zijn leven op onze trouwdag opgeofferd heeft en uit pure medelijden met mij is getrouwd! Ik was zo perplex van haar opmerking dat ik nog “ja” antwoordde ook. 

 


 

Misschien denk je dat ik ga zeggen dat ik hier príma mee om kon gaan. Maar helaas. Lange tijd zag ik mijn beperkingen als een gruwel. En die opmerkingen waren daar alleen maar een bevestiging van. Het moest verborgen worden, ik wilde normaal zijn. Dat dit met een zichtbare beperking niet lukte, frustreerde me mateloos.

 

 

 

Wat is er dan veranderd?

 


Een paar jaar geleden zei iemand tegen mij:  “Evelyn, jouw beperking is jouw kracht.”  Daar begon mijn groei wat betreft het omarmen van mijn beperkingen. Of het nu positief of negatief is, mijn beperkingen maken mij tot wie ik ben. Langzaamaan begon ik de kracht van puur-zijn en imperfectie te ontdekken.

 


Ik besloot uit het hokje "gehandicapt en daarom minderwaardig" te breken, de oordelen naar mezelf en de oordelen van anderen los te laten en mijn eigen pad te volgen.

 


Ik heb hard aan mezelf gewerkt om te zijn wie ik nu ben. En daar ben ik nu heel dankbaar voor. Ik heb mijn talenten ontdekt, waaronder fotograferen. En leef een geweldig positief leven!

 


Natuurlijk hebben mensen nog steeds hun meningen over mij. En ook mijn innerlijke criticus is soms nog zeer duidelijk aanwezig. Maar oordelen van mezelf én anderen houden mij niet langer tegen om mijn dromen in het leven waar te maken...wat een vrijheid!

 

Om me heen zie ik nog veel vrouwen die zichzelf klein houden en niet de keuzes durven te maken die ze zouden willen maken. Dit komt vaak voort uit perfectionisme en angst voor oordelen van anderen.

 


En daarom bedacht ik me: hoe tof zou het zijn als ook jij jezelf kan bevrijden van het hokje waar je in zit en eindelijk gaat leven op de manier die jij wilt?!

 


Daarom heb ik een gratis 7-daagse challenge gemaakt. De breek uit je hokje-challenge.

 

Een challenge waarin ik jou, vanuit mijn hele hart, wil leren om je angsten los te laten en uit het hokje te breken waar je in bent gestopt door anderen. Zodat jij het leven kan leiden op de manier die jij wilt. 

 

Doe je mee, samen met al 70 andere mooie vrouwen? Schrijf je hier gratis in. Dinsdag 29 maart beginnen we!

 

Liefs, Evelyn

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

1 Reactie

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden