Word lid!
27 juli 2015

De dood van een jongen met een schisis

Screenshot_2015-05-02-17-26-14-1

David Isarin pleegde in maart 2010 zelfmoord. David had een schisis en een autistische stoornis en werd heel erg gepest. Ik vind dat het verhaal van David niet mag worden vergeten en daarom vind ik het belangrijk om vandaag iets over hem te schrijven.

Geschokt

Een aantal jaar geleden zag ik een filmpje over David Isarin op internet voorbijkomen. Hij had zelfmoord gepleegd en ik weet nog goed dat dit een enorme indruk op me maakte. Natuurlijk had ik al weleens gehoord van zelfmoord en had ik ook weleens iets over zelfmoord gelezen in boeken of tijdschriften, maar het verhaal van David maakte veel meer indruk op me dan al die andere verhalen…

 

 

 

Herkenning

Een paar dagen terug zag ik toevallig het filmpje over David sinds jaren weer. Het filmpje riep een hele hoop verschillende gevoelens in me op; woede, verdriet, maar ook medeleven. Ik heb namelijk net als David een hazenlip, oftewel een schisis. Daardoor herken ik me soms wel in de situaties waarin David terechtkwam. David had net als ik door zijn schisis een platte neus en iets andere(dikkere of juist dunnere) lippen dan anderen en werd daardoor nagestaard en nageroepen op straat door mensen. Ook heeft hij net als ik een hele hoop operaties gehad vanwege zijn schisis en was hij even oud als ik op dit moment ben (15 jaar) toen hij zelfmoord pleegde.

 

Anders

Bij mij is het alleen maar bij vervelende opmerkingen gebleven, maar David kreeg te maken met pesterijen. Niet alleen op school maar ook op straat werd David, mede door zijn schisis, gepest. Hij werd uitgescholden, getreiterd, vernederd, buitengesloten en belachelijk gemaakt. David had zoals ik al eerder vertelde een autistische stoornis waardoor hij moeilijk contact kon maken. Hij deed erg zijn best om contact te maken met andere kinderen, maar helaas had hij daarbij niet veel succes. Onder andere dit en nog veel meer over David wordt verteld in een aflevering van Een eenzame dood.

 

David werd dus gepest omdat hij er ‘anders’ uitzag en dit vind ik simpel gezegd heel erg stom. Want bijna iedereen is het eens met de uitspraak ,Iedereen is anders en dat is maar goed ook, want anders zou het erg saai zijn’, toch? Waarom worden mensen dan gepest omdat ze ‘anders’ zijn? En waarom wordt iemand met blond haar niet gepest vanwege zijn/haar haarkleur maar iemand met rood haar (een ginger dus) vaak wel? En waarom wordt iemand met een ‘normale’ neus niet gepest en iemand met een platte neus wel? Ik denk dat dit komt doordat sommige dingen, zoals rood haar en een platte neus, niet vaak voorkomen. Sommige dingen maken mensen dus anders dan de rest, dan de meerderheid dus. Sommigen vinden zo’n persoon dan gek of raar, maar ik vind hem/haar dan juist bijzonder en uniek!

 

Ik denk dat schisis ook als ‘anders’ wordt beschouwd omdat veel mensen een schisis niet kennen. Je kan het eigenlijk een beetje vergelijken met het spreekwoord 'Onbekend maakt onbemind’.

 

Pesten

Pesten is iets wat iemand ontzettend veel pijn kan doen en verdriet kan bezorgen.  David is zoals ik al eerder vertelde heel erg gepest. Op zijn eerste middelbare school was het zelfs zo erg dat hij er uiteindelijk wegging. Na een halfjaar op een zorgboerderij gewerkt te hebben moest hij weer naar school. David ging naar een andere middelbare school. Daar werd hij niet gepest, maar hij vond het nog steeds moeilijk om naar school te gaan vanwege de pesterijen op zijn eerste middelbare school. David kreeg depressies en hunkerde naar vriendschap, naar mensen die hem weleens op zouden bellen om iets leuks te doen en naar een vriendinnetje. Uiteindelijk pleegde David in de nacht van 13 op 14 maart 2010 zelfmoord door zichzelf op te hangen in het Amsterdamse bos.

 

Pesten kan dus verschrikkelijke gevolgen hebben en soms beseffen de pesters zelfs niet eens hoeveel pijn ze iemand doen. Ik vind het heel erg dat vandaag de dag nog steeds een hele hoop kinderen op deze wereld worden gepest en ik kan me ook niet voorstellen dat mensen iemand zouden willen pesten. Vaak denken mensen dat ze stoer zijn als ze iemand pesten, maar ik vind dit helemaal niet stoer.

 

Zelf ben ik alleen dit jaar een keertje een ‘soort van gepest’. Jongens op school praatten mij op nasale toon na, want door mijn schisis praat ik een beetje nasaal. Ik noem dit zelf geen pesten, ik weet eigenlijk niet precies waarom ik dit doe, maar ik vind pesten een iets te zwaar woord hiervoor. Uiteindelijk is het gestopt doordat ik een hele aardige lerares heb ingeschakeld. Wil je mijn tips en de tips van anderen over pesten lezen? Ga dan eventjes naar mijn site via deze link, scroll naar beneden en stop pesten!

 

Altijd is altijd

De moeder van David heeft een boek over David geschreven, het heet Altijd is altijd. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar ik ben zeker van plan het te gaan lezen en ik wil het boek ook misschien gaan kopen.

 

David

Dit artikel is ter nagedachtenis aan David Isarin. Ik hoop dat je het goed hebt David en ik vind het jammer dat ik je nooit heb gekend. Ik hoop dat het verhaal van David niet zal worden vergeten en er meer aandacht komt aan de soms dramatische gevolgen van pesten. Ik vergeet David in ieder geval niet en laat door middel van dit artikel eeuwig een kaarsje voor hem branden. Ik wens alle familieleden en kennissen van David sterkte. Rust zacht lieve David en misschien tot ooit.

 

Bedankt voor het lezen!

 

P.s. Wil je meer blogs van mij lezen? Ik plaats elke woensdag en elke zaterdag op mijn eigen site blogs over schisis en nog veel meer, dus neem vooral een kijkje!

 

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden