Word lid!
23 mei 2018

De geboorte van een gemotoriseerde Sjoerd

foto Corina MosIMG_5311

Het heeft 8,5 maand geduurd, maar Sjoerd heeft eindelijk een rolstoel die voor zijn situatie geschikt is. Het tv-programma Kassa moest er echter wel aan te pas komen.

Als het een mensenkind geboorte zou zijn, zou hij zelfs iets te vroeg geboren worden. Sjoerd’s mensengeboorte was op de dag af 42 weken, geen dag te vroeg, geen dag te laat. 


Deze gemotoriseerde geboorte is vele maanden te laat. De hele ver-draagtijd duurde 8,5 maand. Te lang voor de aanvraag van een nieuwe rolstoel voor Sjoerd. Te uitputtend.  


Sjoerd begon na zijn baby-peuter tijd aan een castercar. Laag bij de grond vastgegespt met een riem kon hij de kamer ontdekken. Dat hij met zijn handen de wielen moest aanduwen leek een aangeboren talent. Zoals een peuter gaat kruipen, wielde Sjoerd er lustig op los. 

De castercar werden vele rolstoelen, in opeenvolging van zijn groei. Laat me dit zeggen: schoenen zijn makkelijker te vervangen dan een rolstoel die te klein wordt. Het is altijd een kunst om te weten wat nodig is in de volgende fase, en dit ook zo over te brengen aan de gemeente, wmo, ergo, fysio en leverancier dat het werkelijk een feestje wordt als de nieuwe rolstoel wordt afgeleverd. Yeah, hij is weer groter gegroeid, hij krijgt méér mogelijkheden.


Mijn oudste zoon vond ik altijd van die e n o r m e grote voeten hebben als hij zijn nieuwe schoenen trots droeg. Sjoerd was met iedere rolstoel ook weer groter gegroeid, en gebruikte zijn spierkracht voor stoere acties, zoals op armkracht het zwembad uit klimmen, (toen hij wist dat hij gefilmd werd, anders liet hij zich door een te empathische zwemleraar tillen tot bovenop de trap van de hoogste glijbaan?) een trap op klimmen, in een boot klimmen, gymles, met gekke capriolen ploegen over gras en later racen met een handbike. Zo ook een stoere actie bij een nicht.  Die woonde in een Schevenings portiekhuis, en “natuurlijk” klom Sjoerd zelf naar boven terwijl iemand anders zijn lege  rolstoel de smalle trap op manoeuvreerde. “Hier komen een paar spieren naar boven” was het eerste wat hij hoorde boven het verjaardagsgeroezemoes uit. Hij zelf groeide 20 cm, zijn spieren waren moe. 


Hij heeft een mentaliteit ontwikkeld dat hij alles wil kunnen wat gewone niet-spina mensen ook kunnen, liefst nog een beetje meer. Zodat er niet naar de spina werd gekeken maar naar hem als persoon. Dat heeft zijn voordelen. 


Maar ook nadelen. Lijf slijt een beetje hard. Pijn wordt gewoon teveel. De kinderorthopeed meldde dat eigenlijk álle spinakinderen als jongvolwassene last krijgen van schouderklachten. Dat ze eigenlijk heel jong al ondersteuning van de schouders moeten krijgen. ( kom dáár maar eens mee aan bij de WMO, preventieve ondersteuning….oei!). Zoals Sjoerd zo snedig zei in het filmpje van Kassa Belbus: ‘Mijn schouders zijn mijn benen en armen tegelijk, daar zijn ze niet op gebouwd.’ 


Een lijf is gemaakt om te lopen, niet om levenslang te zitten. Daar gaat het tegen protesteren. 

Nu dus de geboorte van een gemotoriseerde Sjoerd, met de BiGo.
Achteruitgang van lijf. Een nieuwe rolstoel. Met meer mogelijkheden. 


Kijk hier het item bij Kassa op 7 april 2018 terug.

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden