Word lid!
14 november 2016

De gelukkige filosoof

IMG_0721web

Kinderen kunnen soms de meest bijzondere gedachten hebben. Het lijken soms ware filosofen.

Er was eens een jongen van rond de 10. Een gewone jongen en toch een beetje bijzonder. Omdat hij een beperking heeft. Althans dat zeggen anderen: dokters en juffen en trambestuurders en zo. En zelf vindt hij het eigenlijk ook wel, want hij kan niet zo heel goed voetballen….Soms wordt hij er boos om maar meestal is hij vrolijk.

 

Eens – op een mooie herfstmiddag – zat hij achterin de auto, de groene Volvo, zijn lievelingsauto omdat die van Opa is. Enthousiast vertelde hij een nieuw neefje of nichtje te krijgen. Wat een verrassing! Oma die voorin zat, feliciteerde hem. In zijn handen klappend vroeg hij waarom de grootouders maar drie kinderen hadden en niet vier…..De Oma vertelde dat er een kindje was gestorven voor het geboren werd. De jongen schrok en zei zachtjes : “Wat verdrietig”.

 

En dat was het. Even bleef het stil, daar achter in de groene Volvo. De jongen dacht diep na en stelde toen de vraag die de Oma al vreesde….”Oma wat had je liever, een dood kindje of een gehandicapt kindje?” De Oma slikte maar aarzelde geen moment. Ook een gehandicapt kindje was gewenst. Weer bleef het stil.

De Oma speelde de vraag terug. “Wat zou jij liever willen?” 

 

Ze hield haar adem in van spanning en toen vertelde de jongen dat het uitmaakt welke handicap een kindje heeft. Als het ce..celebrale pa..parese zou hebben kon de baby best geboren worden, want dan kan het kindje heel veel leren en zou het best gelukkig zijn. Kijk maar naar hem!

 

Maar – hij werd even stil en zijn stem werd verdrietiger – als het kindje heel jong dood zou gaan en altijd alleen maar op bed kon liggen, was het misschien beter dat het niet leefde. Want anders zou iedereen zoveel verdriet hebben.

De auto stopte. Ze waren op de plaats van bestemming. De Oma bleef zitten met tranen in haar ogen. Wat een gedachten voor een jongen van 10, een ware filosoof. Zou dat komen omdat de Oma in de Philosofenallee woonde?

Maar het meest was de Oma geraakt omdat deze jongen zichzelf een gelukkig mens noemde. Zeg maar een gelukkige filosoof! Wat een geluk en wat een troost! 

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden