Word lid!
10 maart 2016

De weg naar dagbesteding

Foto's-0001

Andy is 18 jaar. En dat betekent stagelopen. Bij een zorgvuldig gekozen dagbesteding. Iets waar we met angst en beven tegenop zagen maar het blijkt een geweldige toekomstbelofte.

Andy zit op Mytylschool. Ondanks zijn Meervoudig Complexe Handicap. Door een wijziging in de wet een aantal jaren geleden werd dat mogelijk. En aangezien een KDC Andy te weinig uitdaging bood (hij sloeg zijn hoofd huilend op de tafelrand) was de overstap toen snel gemaakt.

 

Maar als je kind dan 18 wordt komt toch de uitstroom in zicht. Je wordt erop geattendeerd dat je op zoek moet gaan naar een passende dagbesteding voor je kind.

 

Met het schrikbeeld van het KDC nog in mijn achterhoofd bezocht ik een informatie-markt over uitstroom mogelijkheden voor Mytylschool leerlingen.

 

Er waren mogelijkheden te over. Voor de meeste leerlingen. Voor MCG-ers werd de keuze al veel beperkter.

 

Een plekje in de bossen?? Op een afgeschermd terrein?? Met een woongroep met dagbesteding op de groep?? De vertegenwoordigers van grote organisaties vertelden ons over wat zij Andy te bieden hadden.

 

Snoezelen, rust, regelmaat, en bovenal een prikkelarme omgeving. Het was niet wat wij voor Andy op het oog hadden. We keken de toekomst met angst en beven tegemoet.

 

Zouden wij ooit een dagbesteding vinden die aansloot bij Andy?? Actie, uitdaging, out-of-the-box denken …. Werd dat ergens aangeboden voor MCG-ers??

Want je laat je kind toch alleen achter bij een dagbesteding die aansluit bij je kind. Geen eenheidsworst voor een kind want ze zijn toch allemaal uniek in hun soort.

 

Naarmate wij meer begonnen te vragen van het revalidatie-centrum (een spraakcomputer, toch Adremo-les etc) zwol het ‘dagbestedings-koortje’ toe.

We kregen het advies om zo snel mogelijk voor dagbesteding te gaan kijken. Andy kon dan stage gaan lopen en doorstromen als de klik er was.

 

Ten einde raad zat ik achter mijn computer. De tijd dat je briefjes en advertenties las op het bord bij de Supermarkt is een beetje voorbij. De wereld is digitaal geworden.

 

Ik typte de zoekwoorden ‘dagbesteding ‘, ‘Soest’ en ‘Baarn’ in. Er verscheen een aantal zoekresultaten op mijn scherm. Helemaal bovenaan stond een wel heel opvallende naam.

 

‘Voor Mekaar’. Ik wist het gelijk. Het betrof een kleinschalig initiatief. Zorgvernieuwers, met een frisse kijk op dagbesteding.

 

Ik keek op hun website. Ik zag een gemêleerde groep jongens en meiden. Van Andy’s leeftijd. Ze hadden het goed naar hun zin. Ze werden uitgedaagd. Zag ik Andy daar tussen?? Ja !!

 

Ik stuurde een mailtje en kreeg twee weken geen antwoord. Uitgaand van het ergste (geen plek; zo’n leuke groep zal wel vol zitten) besloot ik niemand ervan te vertellen.

 

Tot er op een mooie dag toch een mailtje kwam. Van Voor Mekaar. Natuurlijk kenden ze Andy nog. Van het logeerhuis van Sherpa, waar ze eerder hadden gewerkt. En mocht hij stage komen lopen?? Ja, graag!!

 

Ik sprong een gat in de lucht. Andy keek bedachtzaam. Weg van school?? Naar een stage?? Dagbesteding?? Hmmmmmmmm……

 

Bij het kennismakingsgesprek was er echter gelijk een leuke klik. Andy kon in de eerste week van 2016 al beginnen met stage lopen. Inmiddels zijn we een maand verder.

 

Ik mag wel zeggen dat Andy het geweldig naar zijn zin heeft. Hij wordt uitgedaagd, communiceert, maakt vrienden, is fruit gaan eten, bezoekt een zorgmanege …. Het is een grote verandering.

 

Ook de loophulp is weer uit de schuur gehaald. Andy leert zaalvoetballen in zijn Meywalk. En nog veel meer van dat fraais. We zien een zoon die we niet zo kenden.

 

Als hij dan naar school gaat is het even schakelen. Het tempo daar ligt lager. De activiteiten zijn anders. Het leven van een stagiair.

Wij zien de toekomst nu toch weer hoopvol tegemoet. Er ligt nog zoveel moois voor Andy in het verschiet.

 

Worden wie je bent, er wordt hard aan gewerkt. We zijn blij. En dankbaar. En bovenal heel erg trots op Andy. Wie hij is. Wie hij zal worden.

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden