Word lid!
14 mei 2013

Een gewoon college met een ongewone wending

profielfoto 2

‘Is een kind met een afwijking de naam van zijn vader niet waard?’. Karen vindt absoluut van niet. Voor haar werd een ‘Gewoon college’ ineens een hele emotionele ervaring. Lees er alles over in haar nieuwe blog.

Zoals het een gewone student betaamt moet ik af en toe mijn hoofd laten zien op de universiteit. Het onderwerp van het college was bio-ethiek. Na het maken van een aantal opdrachten gingen we door naar een filmfragment.

 

Film

Het was een stukje uit de film GATTACA. Deze film gaat over een maatschappij waarin DNA profiling, het scannen van iemand DNA op genetische afwijkingen, aan de orde van de dag is. Iedereen heeft de mogelijkheid te weten wat er vast ligt in zijn genen. Elk embryo wordt na ivf gescreend en de ouders kiezen welk kind ze willen hebben. Bijna als het kopen van een pak melk in de supermarkt, houderbaarheidsdatum van morgen of overmorgen? Magere, halfvolle of volle? Appeltje eitje en doodnormaal want jongens, mensen met een handicap, daar hebben we niks aan in deze wereld toch?

 

Liefdesbaby

Het betreffende stukje dat we te zien kregen ging over Anton en zijn vrouw. Ze krijgen een ‘liefdesbaby’ die niet gescreend was voor zijn geboorte en krijgen bij zijn geboorte alsnog een opsomming van alle afwijkingen die hij zal krijgen. Na deze lijst besluit Anton dat het kind zijn naam niet waardig is en noemt hem Vincent in plaats van Anton. Op dit punt begon het al te kriebelen bij mij: ‘is een kind met een afwijking de naam van zijn vader niet waard?’

 

Perfecte baby

Het stukje film ging verder. Anton en zijn vrouw wilden een tweede kind. Ze zitten bij een arts en kunnen kiezen uit vier embryo’s. Na negen maanden wordt hun ‘perfecte’ kind geboren. Hij is mooier, knapper en slimmer dan zijn oudere broer en krijgt de naam… Anton. ‘Hij wél?!?’

 

Waterlanders

Als er stoom uit mijn oren kon komen, was dat zeker gebeurd! Omdat de biologie mij heeft geleerd dat dat fysiek onmogelijk is, kwam het water er in de vorm van tranen uit. Waarom is alleen een ´perfect´ kind het waard de naam van zijn vader te krijgen? Ik heb toevallig het mooiste en liefste kind van de hele wereld dat met haar beperkingen alle recht van leven heeft. Ook Lin kan een waardevolle bijdrage leveren aan deze maatschappij. En voor mij misschien wel belangrijker: zij heeft plezier in haar leven en ze daarbij brengt ze mij ook alle geluk van de wereld. Voor mij is ze perfect en ik wil haar voor geen goud missen.

 

Mijn liefdesbaby

Totaal uit mijn rol als normale student zat ik dus opeens te huilen. Midden in een college. Maar weet je, het kon me geen drol meer schelen. Die film was gewoon stom, de opdrachten in college ook en het enige wat ik nog wou was Lin in mijn armen sluiten en haar nooit nooit nooit meer loslaten.

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden