Word lid!
21 maart 2013

Een goed begin

DSC00277

Hoe informeer je je familie, vrienden en andere naasten als je een kind met een schisis krijgt? Daniël Federer en zijn vrouw bedachten een ‘bijsluiter’ bij het geboortekaartje van hun zoon Koen. Handig, helder en het gaf heel veel rust.

Na de 20-weken echo wisten wij dat Koen een schisis had. Je loopt als verdoofd weg op zo’n moment. Zoiets verwacht je niet bij een routinecontrole. Je weet niks, gaat op zoek naar informatie en nader onderzoek zal duidelijkheid moeten geven. Zoals met zoveel dingen heeft iedereen in je omgeving goedbedoelde adviezen. Of een verre achterneef die ook een “hazenlip” heeft. En tegenwoordig kunnen ze zoveel.

 

Bijsluiter

Eigenlijk is er één ultiem moment om iedereen met de juiste informatie te informeren: het geboortekaartje. Wij wisten vrij snel dat we hiermee iets moesten doen. Maar wat? Het geboortekaartje zelf vonden we geen optie. Hij is hetzelfde als alle kinderen dus hij krijgt ook een “gewoon” geboortekaartje. Toen bedachten we een bijsluiter. Net als bij medicijnen. Gewoon een briefje bij het geboortekaartje met extra informatie. Simpel en doeltreffend.

 

Juiste informatie

Vervolgens begonnen we samen aan een tekst. Niet te lang, niet te kort en een gezonde mix van feiten en gevoel. Het bleek een hele goede stap om hieraan te werken. Dit deden we samen. Je gaat verwoorden wat je weet, wat je voelt en hoe je anderen kunt informeren. Na een paar avonden waren we er uit.

 

Goed voorbeeld

Het bleek een schot in de roos. Het gaf rust en iedereen was op de hoogte. Zowel mensen in onze directe omgeving als mensen wat verder weg. Later bleek onze tekst één op één te zijn gekopieerd door een ander stel, dat ons kaartje had gezien en ook een kind met een schisis kreeg. Dit is natuurlijk prachtig maar iedereen heeft zijn eigen verhaal. Er is niet één universele bijsluiter. Iedereen is anders.

Toen ik laatst een oude vriend sprak, die ik veel te lang niet had gesproken, wist hij nog van het briefje bij het geboortekaartje. Inmiddels vijf jaar geleden!

 

Kortom, het werkt en overweeg het eens, als je in de situatie zit. Het heeft ons verder geholpen.

 

Een goed begin!

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden