Word lid!
11 december 2014

Eigenwijsheid: Kans en Keerzijde!

BOSK Linda 1

Eigenwijsheid; een eigenschap waar Linda meer dan bovengemiddeld over beschik en die haar in het leven al ver gebracht heeft. Zonder deze eigenschap was ze hoogstwaarschijnlijk achter een geranium beland. Toch merkt ze dat eigenwijsheid ook een keerzijde heeft

Eigenwijsheid; een eigenschap waar ik meer dan bovengemiddeld over beschik en die me in het leven al ver gebracht heeft. Zonder deze eigenschap was ik hoogstwaarschijnlijk achter een geranium beland. Toch merk ik dat eigenwijsheid ook een keerzijde heeft. Zo ga ik over mijn eigen grenzen en steek ik regelmatig mijn kop in het zand. De balans vinden in mijn eigenwijsheid: dat is nog een hele opgave!

Kansen

Het begon 22 jaar geleden toen mijn ouders te horen kregen dat ik een leven zou leiden als ‘’kasplantje’’ en geestelijk en lichamelijk tot weinig in staat zou zijn. Ik ontwikkelde me boven verwachting en hoe jong ik ook was, ik wist precies wat ik wilde en al helemaal wat ik niet wilde. Deze vorm van eigenwijsheid en het feit dat ik absoluut niet op mijn mondje gevallen ben werd in mijn kinderjaren niet door alle therapeuten en leerkrachten gewaardeerd. Mijn ouders kregen vaak te horen dat ik ‘’therapiemoe’’ was of niet mee wilde werken. Op het moment dat ik naar het voortgezet onderwijs ging werd mijn eigenwijsheid meer een kans en dus ook mijn kracht. Door deze eigenschap heb ik al veel bereikt, zoals: beginnen op VMBO en eindigen met een HAVO diploma, de vlekkeloze overstap van het speciaal naar het regulier onderwijs, het behalen van mijn propedeuse HBO Bedrijfskunde in het eerste jaar, uit zes kandidaten één van de stagiairs worden bij een grote commerciële organisatie, het halen van een rijbewijs, het rijden in een aangepaste bus en een druk sociaal leven met fantastische mensen om me heen. Ondanks alles wat ik bereikt heb, heb ik nog plannen genoeg. Op mijn, misschien iets te ambitieuze wensenlijstje, staan nog zat doelen zoals afstuderen, een leuke en goede baan met doorgroeimogelijkheden, in de toekomst op mezelf wonen en ‘’de prins op het witte paard’’. Misschien iets te hoog gegrepen allemaal, maar… “Wat niet kan of lukt, is nog nooit gebeurd”.

 

Keerzijde
Mijn eigenwijsheid, de lat die ik keer op keer hoger leg voor mezelf en mijn ambitieuze plannen houden niet bepaald rekening met de lichamelijke klachten die mijn beperking met zich meebrengt. Hoewel ik altijd doe alsof ik de hele wereld aan kan en “pijn is fijn” roep heeft mijn eigenwijsheid er ook voor gezorgd dat ik de laatste tijd lichamelijke klachten ervaar. Aanpassingen aan mijn rolstoel moeten voornamelijk goed ogen, goed zitten is voor watjes en alle verschillende vormen van therapie en bewegen zijn niet voor mij bedoeld. Om nog maar te zwijgen over het aangeven van grenzen en het nemen van rust. Doorgaan en niet zeuren is het enige wat telt. Deze keerzijde van eigenwijsheid heeft bijgedragen aan overbelastingsklachten die ik momenteel ervaar in mijn nek, schouder(bladen) en rug met als gevolg dat ik alle vormen van therapie de afgelopen maanden al heb getest. Onder het mom “wijsheid komt met de jaren” geef ik me daarom inmiddels over aan DryNeedling, oefeningen, zitadviezen en aanpassingen. Dat is voor zo’n eigenwijze muts als ik een hele stap. Ondanks de keerzijde, ben ik ervan overtuigd dat mijn eigenwijsheid meer voor- dan nadelen kent. Het is alleen de kunst om hierin een balans te vinden. Of me dat ooit beter af zal gaan?! Ik ben benieuwd!!

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden