Word lid!
24 april 2018

en wij? wij gaan naar Den Haag!

Profielfoto gastblogger

Lot de Swart werkt als orthopedagoog bij Stichting Estinea, een organisatie voor mensen met een beperking in de Achterhoek. Ze heeft een bijzondere interesse voor mensen met een ernstig verstandelijk en meervoudige beperking. Lot schreef een gastblog over het recht op onderwijs aan ernstig meervoudig beperkte kinderen. En de actie die zij voert samen met Erika van de Bilt, moeder van een dochter met een meervoudige beperking, om onderwijs voor deze kinderen mogelijk te maken. Op 24 april boden Lot en Erika samen een petitie aan aan de Tweede Kamer. Deze blog is eerder verschenen bij stichting Lotje&co.

Dinsdag 24 april gaan wij naar Den Haag, Erika van der Bilt en ik. Erika, een betrokken moeder van een dochter met een meervoudige beperking. Iemand die haar eigen ervaringsdeskundigheid gebruikt om het ook voor andere kinderen met een meervoudige beperking beter voor elkaar te krijgen. En ik, een orthopedagoog die gelooft dat ieder kind, ongeacht zijn of haar beperkingen, kan leren; ieder kind heeft baat bij onderwijs. Erika en ik hebben elkaar gevonden in onze gezamenlijke missie voor toegang tot onderwijs voor kinderen met een meervoudige beperking.

 

Tekst: Lot de Swart

 

Helaas is het nu zo dat veel kinderen met een meervoudige beperking niet naar school kunnen. Ze hebben intensieve en specialistische zorg nodig die een school niet kan bieden. Hierdoor krijgt het kind een ‘niet-toelaatbaarheidsverklaring’ met een ‘leerplichtontheffing’ tot gevolg. Dit zijn termen die wat mij betreft direct uit ons vocabulaire mogen worden geschrapt. Want ze impliceren dat een kind geen baat zou hebben bij onderwijs, dat het niet leerbaar zou zijn. Nou, wij weten wel beter. Enfin…
In plaats van naar school gaat het kind de zorg in; meestal naar een dagcentrum. Daar is de expertise om het kind goed te verzorgen en waar mogelijk natuurlijk ook uit te dagen. Maar specialistisch, doelgericht en individueel onderwijs, daar kunnen kinderen met een meervoudige beperking vanaf het moment van de leerplichtontheffing geen beroep meer op doen. En dat terwijl ieder kind, zo staat in het VN-verdrag, recht heeft op onderwijs.

 

Er worden mooie initiatieven opgestart om onderwijs en zorg te combineren. Ik heb dat ook op mijn werk gedaan, waardoor de kinderen op mijn werk gelukkig toch onderwijs kunnen ontvangen. De juffen werken nauw samen met de begeleiders. De beste kwaliteiten van twee disciplines bij elkaar.
Overal in Nederland ontstaan dit soort mooie uitzonderingen, bijvoorbeeld stichting Lotta in Boxmeer. Overal wordt naarstig gezocht naar manieren om deze kinderen toch onderwijs te bieden. Ondanks het belemmerende systeem. Maar helaas zijn deze constructies kwetsbaar. De stekker kan er zomaar uitgetrokken worden. We kunnen ons immers, door die verdraaide leerplichtontheffing, niet beroepen op een indicatie voor onderwijs. Mooie, ambitieuze initiatieven zijn dan ineens niet meer levensvatbaar en moeten stoppen; kinderen krijgen ineens geen onderwijs meer en successen en ambities worden de kop ingedrukt. Dit willen wij anders.

 

Dus hebben Erika en ik een brief opgesteld. Een brief die in heel zorg-Nederland is opgepakt en ondersteund. Met een flinke lijst ondertekenaars uit alle geledingen binnen onze sector, mogen we onze brief op dinsdag 24 april aanbieden aan de Tweede Kamer in Den Haag. Een brief waarin we de Tweede Kamerleden vragen om van deze mooie uitzonderingen régel te maken, want wij zien kansen om duurzaam en passend onderwijs vanzelfsprekend te laten zijn voor kinderen met een meervoudige beperking. Want iedereen kan leren. Kinderen met een meervoudige beperking hebben niet alleen recht maar ook báát bij onderwijs. Wij zien dat iedere dag!

 

 

Lieve juf,

 

Je leert mij, na een poosje wennen
De wereld achter mijn grenzen verkennen

 

Je leert me dat ik kan zeggen wat me niet zint
Dat ik niet hoef te gillen als ik iets spannend vind

 

Je leert me, mezelf langer te concentreren
En dat ik daardoor nog meer kan leren

 

Je leert me dat ik trots wezen mag
Ik leer van jou juf, iedere dag.

 

Deze blog is eerder verschenen bij stichting Lotje&co.

 

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden