Word lid!
5 december 2014

Get involved!

xLaurens Rijpstra 0007

Er komen veel veranderingen aan voor mensen met een handicap. De Wmo, participatiewet en het passend onderwijs. Mensen in Nederland maken zich zorgen. Wat Laurens daar vooral in opvalt is een, en hij weet dat mensen hier boos om worden, passieve houding. Zijn advies: Get involved!

Er komen veel veranderingen aan voor mensen met een handicap. De Wmo, participatiewet en het passend onderwijs. Mensen in Nederland maken zich zorgen. Wat me daar vooral in opvalt is een, en ik weet dat mensen hier boos om worden, passieve houding.

 

Afgelopen dagen was ik in Istanbul, waar ik een vakantie mooi kon combineren met een bezoek aan een jaarlijkse Internationale bijeenkomst voor kinderen met CP georganiseerd door een Turkse organisatie.

 

De verhalen die hier werden verteld waren zeer indrukwekkend. Waar we ons in Nederland druk maken over dat we niet meer zelf de beschikking hebben over ons PGB, maar dat dit via de Sociale Verzekeringsbank gaat lopen, maken ouders zich hier zorgen over het feit dat hun buurman niet meer met hen wilt praten omdat hun kind een handicap heeft. Er was een vrouw uit Nigeria die zelf een revalidatiecentrum heeft opgebouwd.  Moeders vertrouwen haar soms niet omdat ze zegt dat CP niet te genezen is en daarom geen zorg meer wilden voor hun kind.

 

Ook ben ik hier in Istanbul gaan kijken naar een centrum voor kinderen met CP, vanaf geboorte kunnen ze hier terecht. Vooraf was ik bang dat de kwaliteit van het centrum erg slecht zou zijn, afgaande op de verhalen die ik een dag eerder gehoord had. Maar het centrum was in één woord fantastisch. Een fantastisch gebouw, goede technologische voorzieningen en het allerbelangrijkste: goed personeel. Dit centrum is gebouwd door een stichting die is opgezet omdat de familie een kind kreeg met CP en uitgegroeid is tot een centrum waar mensen van heinde en ver naartoe komen.

 

Eén van de Turkse ouders stelde een vraag aan de CEO van de CP Alliance uit Australië, ’s werelds leidende CP organisatie, die onder andere veel onderzoek financiert en Steptember heeft bedacht. De vraag was: Wat moeten wij doen om net zo goed te worden als jullie? Zijn antwoord: Begin!

 

Bijna alle grote CP organisaties wereldwijd zijn begonnen als een kleine organisatie, een gezin wat een kind met CP kreeg, ze kwamen nog een gezin tegen en gingen om en om oppassen. Vanuit dit soort initiatieven kunnen dingen groeien tot  organisaties als CP Alliance.

Wat heeft dit te maken met de veranderingen in Nederland? Wij in Nederland zijn zolang gewend dat er dingen voor ons geregeld worden, dat het soms wel lijkt als we niet geleerd om dingen zelf te organiseren en regelen. In Nederland kijken we te veel naar wat anderen voor ons regelen.  Wachten op andere mensen die dingen aandragen werkt niet, get involved en samen kan er veel gedaan worden!