Word lid!
18 december 2012

Gewoon doen!

xLaurens Rijpstra 0007

Ik heb eigenlijk altijd mijn handicap genegeerd. Ik laat me er ook niet snel door uit het veld slaan. Door gewoon alles uit te proberen ga ik elke uitdaging aan. Zo bereidt ik me nu voor op de Paralympische Spelen in 2016.

Ik heb eigenlijk altijd mijn handicap genegeerd. Ik laat me er ook niet snel door uit het veld slaan. Ik ging naar dezelfde scholen, zat in dezelfde hockeyteams en ging naar dezelfde cafés als ieder ander kind. Ook wilde ik natuurlijk dezelfde dingen doen net als kinderen zonder handicap.

 

Dit moet tot grote frustratie hebben geleid bij mijn ouders vroeger. Zo wilde ik net als iedereen skaten. Mijn ouders dachten dat dit wellicht niet zo’n goed idee was en dit probeerden ze mij ook duidelijk te maken. Ik heb ze uiteindelijk toch weten te overtuigen. Resultaat? Na twee weken brak ik mijn arm en heb ik mijn skates nooit meer aangeraakt.

 

Dit is het enige voorbeeld dat ik me kan herinneren waarin mijn ouders mij hebben proberen te ‘beschermen’ tegen de gevolgen van mijn handicap. Verder rest hebben ze me toch wel redelijk vrij gelaten in mijn doen en laten. Wat ook resulteerde in redelijk wat ongelukken. Ik heb in mijn leven ongeveer negen keer mijn armen gebroken, maar sinds mijn 17de gelukkig nooit meer. Het verstand komt met de jaren.

 

Maar dit is wel een belangrijke les die ik leerde, met dank aan mijn ouders. Er werd nooit gezegd dit of dat kan je niet. Nee, doe het maar en dan zie je zelf wel of het lukt of niet. Hierdoor leer je wel creatief denken en creëer je ook doorzettingsvermogen. Dit is ook altijd mijn instelling geweest, ik zie wel of het lukt of niet, kijken waar het schip strandt, er gewoon voor gaan.

 

Zo las ik een bericht over de Paralympische Spelen in Rio 2016. De NOC had een talentendag georganiseerd en iedereen met een handicap kon daar aan mee doen. Dit heb ik gedaan en ik ben nu aan het trainen met de roeibond. Met als uiteindelijk doel Rio. Niets is nog zeker en er is zeker een lange weg te gaan, voordat ik me kan kwalificeren, maar het is een mooi doel!

 

Welke handicap ik heb? Ik heb cerebrale parese (CP) in mijn onderbenen.  Roeien doe je vooral met je benen, en dat is nu net datgene waar ik een handicap heb. Dus dat maakt het allemaal net wat lastiger. Er is maar één manier om er achter te komen of het ik het kan. En dat is om het gewoon te doen!

 

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden