Word lid!
13 juli 2018

Gun mij het vooroordeel van de twijfel

fotosessie 3

Er wordt altijd gezegd: een eerste indruk is vaak erg belangrijk. In die paar seconden vormen mensen een beeld van je en bepalen ze wat ze van je vinden. Ieder mens doet dat. Wat nu als je een lichamelijke beperking zoals bijvoorbeeld CP hebt? Dan sta je bij voorbaat al 1-0 achter. Het oordeel is geveld en de vooroordelen zijn geboren. Het tegendeel van een vooroordeel bewijzen kost dan ook veel energie. Terwijl je de energie zo goed ergens anders voor kan gebruiken. Met CP is er namelijk ook veel mogelijk. Gun me daarom het vooroordeel van de twijfel en oordeel pas wanneer je me echt goed kent.

Jij hebt ook het complete pretpakket benoemde een thuiszorgmedewerker laatst.

Tja met rollator, beenspalken, aangepaste schoenen, sonde, stoma en katheters kan je er ook niet omheen. Bij mij gaat niet alles vanzelf. Maakt dat mijn leven zoals Brigitte Kaandorp benoemd tot een zwaar leven of is het echt het pretpakket?

#DitisCP voor mij.

 

CP is als een BN’er. Wanneer je over straat gaat wordt er omgekeken, gesmoesd en gestaard. Als je dan op een terrasje zit, willen ze eigenlijk een handtekening, maar durven ze het niet te vragen. Iedereen denkt alles te weten over de BN’er en heeft dus wel een oordeel klaar. Het is dus nogal wat om wanneer je talent hebt te kiezen om daarmee de wijde wereld in te gaan. Voor je het weet word je ontdekt en is de bekendheid de consequentie.

 

Het hebben van CP heeft hiermee veel overeenkomsten: wanneer ik over straat ga, trek ik met mijn attributen en wonderschone waggel veel bekijks. Strijk ik neer op een terrasje in goed gezelschap dan is het soms aan mijn gezelschap om te vertellen wat ik wil drinken. Het oordeel hebben mensen al snel klaar. Vaak juist niet omdat ze me kennen, maar uit onwetendheid. Helaas kan ik er niet zelf voor kiezen en moet ik de consequenties ervan dragen. Vooroordelen helpen daar niet echt aan mee.

 

Ik ben niet zielig, zie mezelf niet heel erg als hulpbehoevend persoon en heb ze allemaal prima op een rijtje in mijn bovenkamer. Helaas heb ik de gebruiksaanwijzing bij mijn geboorte niet echt meegekregen, dus doe ik de dingen niet allemaal volgens de boekjes. Moet je dat dan zien als een beperking? Zeker in het begin zal je dat zo zien, maar na verloop van tijd zullen jij en ik allebei ‘de andere mogelijkheden zien’.  Zo bestaat mijn wereld niet alleen uit: niet goed kunnen lopen, weinig energie, niet kunnen werken, niet eten en zorgmomenten. Dankzij het ontdekken van mijn andere mogelijkheden zijn er leuke dingen op mijn pad gekomen en ben ik ondanks alles best druk. Ik vind het belangrijk in de maatschappij mee te draaien en mezelf uit te dagen. Ik blog en hoop in de toekomst hier nog een studie voor te doen. Ik kook en bak en ontdek steeds meer nieuwe recepten. Kan deze passie zelfs zonder te eten nog inzetten voor andere goede doeleindes. Ik beweeg en verleg hierin steeds mijn grenzen denk daarbij aan Steptember. Niet te vergeten heb ik ook nog een leuk sociaal leven die ik heel graag goed onderhoud. Voor dit alles moet ik enorm knokken.  Dit maakt mijn leven met CP tot een enorme uitdaging! Een echt pretpakket met af en toe een Brigitte Kaandorp momentje.

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

1 Reactie

Ingrid Irokromo 13 jul 2018

Ik vind je instelling echt geweldig.je staat zo vrolijk in hetleven????????????
Groetjes Ingrid

Mirjam de Warm 17 jul 2018

Wat een herkenbaar stukje. Sinds 2 jaar geleden weet ik dat ik ook CP heb. Natuurlijk wist ik al dat lopen bij mij niet helemaal ging zoals bij een ander maar nooit gedacht dat het CP zou zijn. Ook ik loop met een rollator, of krukken. Vaak zit ik in een scootmobiel of als ik met mijn man weg ben de rolstoel. Dat nastaren van de mensen daar zal ik wel nooit aan kunnen wennen. Maar er is nooit aan mijn man gevraagd wat ik wil drinken op een terras, gelukkig niet en ik denk niet dat als het ooit gebeurt dat ik er vriendelijk bij kan blijven.

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden