Word lid!
24 januari 2018

Het mentale aspect van de kaaksluiting

DSC00277

Op het moment dat je een kind krijgt met schisis, dan weet je een paar dingen zeker. Eén daarvan is dat je een paar operaties voor de boeg hebt. Deze blog gaat over de kaaksluiting wanneer de kinderen al wat ouder zijn.

Op het moment dat je een kind krijgt met schisis, dan weet je een paar dingen zeker. Eén daarvan is dat je een paar operaties voor de boeg hebt. In alle gevallen zal de lip, het zachte gehemelte en de kaak worden gesloten. Afhankelijk van het schisisteam dat je bezoekt, wordt dit in twee of drie operaties gedaan.


Aantal operaties

In het VUMC proberen ze zo min mogelijk operaties te doen. Een goede insteek als je het mij vraagt. Een operatie is voor niemand prettig en voor kinderen al helemaal niet. De eerste twee operaties zijn met 3 maanden (lip) en 9 maanden (zachte gehemelte). De kaaksluiting volgt later. Zo rond de 9 jaar. Eerst maar eens tanden wisselen.


Ouder en wijzer

De kaaksluiting is dus als de kinderen al wat ouder zijn. Dit is enerzijds gemakkelijker. Een baby van 3 maanden kun je moeilijk uitleggen wat er gaat gebeuren en een kind van 9 jaar oud wel. Tegelijk is het ook moeilijker omdat een kind van 9 jaar akelig goed snapt wat hem of haar staat te wachten.


Impact

Doordat je al jaren weet welke zware operatie nog wacht en tegelijk een kind hebt dat weet wat er gaat gebeuren is het mentaal best zwaar. Kun je stoer over doen maar het heeft gewoon impact. Primair op je kind maar ook op je gezin.


Fysiek én mentaal herstel

Door de impact is het belangrijk om de ruimte te nemen voor herstel. En dan niet alleen fysiek. Dat is logisch. Maar ook mentaal. Na een paar weken gaat het echt al een stuk beter. Het zal je verbazen hoe weerbaar kinderen zijn en hoe snel ze herstellen. Het échte herstel heeft echter ook een mentale component. Vergis je niet in wat een kind heeft meegemaakt.


Als ik heel eerlijk ben dan is er op het mentale vlak nog wel wat terrein te winnen. De kaak is gesloten, dus technisch is alles gelukt. Maar de keerzijde - waarom ik? - is niet te onderschatten. Zelf heb ik het in ieder geval onderschat. Maak en neem hier de tijd voor. Het is meer dan een stukje bot waarmee de kaak wordt gesloten.

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden