Word lid!
5 maart 2015

het nieuwe PGB

Profielfoto gastblogger

Corina Mos (54) woont met haar twee zonen Joeri en Sjoerd in Dordrecht. Sjoerd in net 18 geworden en is geboren met Spina Bifida. Joeri is 27 en is na rechterlijk ingrijpen in de indicatie stelling weer thuis komen wonen. Joeri heeft Asperger , een HBO opleiding en is vandaag net werkloos geworden en druk aan het solliciteren. Hij heeft goede moed. Hij is elektrotechnisch ingenieur. Ook Corina is druk aan het solliciteren. Haar leeftijd speelt tegendraads, maar haar levenservaring geeft moed en veel positieve bagage.

Ik zit nu om drie uur ‘s nachts aan de computer, omdat ik niet kan slapen. Om mij heen ligt het vol van contracten die nog naar de SVN moeten. Maar dan moeten ze eerst worden ingescand en als ik geluk heb dat de SVB site niet overbelast is, kan ik ze met bevestiging digitaal versturen. Ook verstuur ik ze aangetekend per papieren brief. Aangetekend omdat ze anders ongetwijfeld kwijt raken in de zooi van het SVB kantoor en de chaos die er dáár heerst. Mijn bureau ligt vol met contracten. Oude berekeningen, doorhalingen, halve goede contracten en nog meer aantekeningen. Een beetje zoals het er in mijn hoofd uitziet.

 

De zorg moet gesplitst. Dat is goedkoper. Verpleging moet gesplitst van persoonlijke verzorging. Na veel rekenen met een dierbare vriendin kwamen we eruit: 3 uur voor colonspoelen en 12 minuten persoonlijke verzorging per keer. Nu is colonspoelen à drie uur rijkelijk lang en ver boven de norm. Er staat ‘normaal’ 45 minuten voor. De kans bestaat dat de medische adviseur van de ziektekostenverzekering waar het nieuwe PGB onder valt het niet eens is met die drie uur. Of dat de wijkverpleegkundige die in mei opnieuw moet indiceren haar wenkbrauwen optrekt bij zoveel tijd voor colonspoelen. Maar daar wil ik nog niet over nadenken. De praktijk zal dan zijn dan hij functioneel 3 uur bezig is met colonspoelen, en 45 minuten zorg krijgt toegewezen.

 

Voorheen was het één budget waar je voor een aantal dingen was geïndiceerd en je naar de behoefte functioneel kon schuiven. Volgens de WMO specialist van de gemeente was dit ‘frauderen mevrouw’. Dáárom zijn er nu al die nieuwe regels. De mantelzorgers krijgen het veel gemakkelijker, de zorgverlener moet zelf gaan declareren! Dat scheelt écht aanzienlijk voor de mantelzorgers! Er wordt hen werk uit handen genomen! Dat het zo echt niet werkt en dat je met geïndiceerde budgetten mag schuiven, kregen we niet aan zijn verstand gepeuterd en al zeker niet dat een PGB tot wel vier keer goedkoper is dan wanneer dezelfde zorg geleverd zou moeten worden door een instelling. In hetzelfde gesprek was mijn zoon onvindbaar in zijn systeem. ‘Zeker niet aangemeld mevrouw, ik kan hier niets terug vinden.’ Toen ik protesteerde en letterlijk de welkomst tekst voorlas uit de brief van de WMO was mijn zoon als bij toverslag gevonden. Maar voor vragen moest ik bij de SVB zijn, die zo overbelast was dat we werden doorgeschakeld naar de AOW afdeling.Ik snap niet dat de glasvezel kabels niet gesmolten zijn van die roodgloeiende drukte.

 

De zorgverleners declareerden met het ‘oude’ pgb per uur waar alles in zat. Praktisch en overzichtelijk. Want reken je nagels knippen van een klompvoet die zo gedraaid staat dat ‘ie moeilijk te knippen valt nu onder verzorging of onder verpleging? Verzorging omdat het een normale handeling is voor iedereen. Verpleging omdat áls je in het vel van de voet knipt er een wondje ontstaat dat zeer slecht heelt en in het ergste geval in het gips moet omdat de wond niet heelt en gaat etteren.Er is nog iets bedacht dat het PGB goedkoper moet maken. Er wordt verschil gemaakt tussen informele zorg en formele zorg. Formele zorg wordt aan iemand uitgekeerd als hij of zij ingeschreven staat bij de kamer van koophandel of verpleegkundige diploma’s heeft. Gelukkig heb ik één PGB-er die officieel ZZP-er is en ook dientengevolge waarschijnlijk normaal betaald kan worden.

 

Mantelzorgers daarentegen, vaak en vooral bij kinderen, zijn informele zorgers. Ze kennen de verpleegkundige handelingen die moeten worden verricht nog beter dan een ingehuurde verpleegkundige en soms artsen. Mijn huisarts heeft nog nooit gekatheteriseerd en Sjoerd is de enige spina patiënt. Veel mantelzorgers zijn chronisch overbelast, vooral door alle zorgen en stress. Mantelzorgers en familieleden van de budgethouder kunnen alleen ‘informele’ zorg bieden en krijgen per uur niet meer dan 20 euro. Dit is door actie van Mezzo en Per Saldo uitgesteld tot drie maanden, zodat mantelzorgers drie maanden de tijd hebben om hun contracten aan te passen ‘en andere zorgverleners te vinden’.

 

Mantelzorgers hebben 24 uur ‘dienst’, bouwen geen vakantiedagen op, hebben geen pensioen en zijn overal voor verantwoordelijk. Van rolstoel tot gezondheid. Van maatschappelijke integratie tot psychisch welbevinden. Van signaleren van ernstige gezondheidsproblemen tot juist afleveren van medicatie van de apotheek. Van taxi chauffeur tot verpleegkundige. Van aanvragen van voorzieningen tot uitvoer van voorzieningen.Een 24-uurs alziende bewaking van zorg en welbevinden. Natuurlijk is je kind ook gewoon kind. En ben je ook gewoon ouder van dit kind. Hoewel er vaak weinig ‘gewone’ tijd overblijft. Mantelzorgers lukt het vaak niet om te werken naast het mantelzorgen. Verkleining van de eigen leefwereld ligt op de loer. Niet alleen omdat het druk is met mantelzorgen. Maar ook omdat een mantelzorger vaak zo moe is dat er van een spetterend leven niet veel terecht komt. En als het lukt, dan alleen als het goed gaat met degene die gemantelzorgd wordt. En er vervanging kan worden gevonden voor de taken van de mantelzorger.Maar ze vallen onder de informele zorg, omdat de meeste mantelzorger geen verpleegkundig diploma hebben. Dat is goedkopere zorg verzinnen, vindt het kabinet.

 

Gisteren kwam een vriendin voor de tweede keer op bezoek. Om te helpen opruimen. Een kwaal die vaak voorkomt bij mantelzorgers: er blijft teveel achterstallig huishoudelijk werk liggen. Huishoudelijke hulp aanvragen is te duur en vraagt zelfs van een klein inkomen zo’n grote eigen bijdrage dat het alom in mantelzorgerswerelden subiet geschrapt is. Het kabinet heeft huishoudelijke zorg ‘goedkoper’ gemaakt.

 

De publieke opinie is rijp gemaakt voor snijden in het PGB. Misbruik wordt breed uitgemeten in de media. Er ontstaat een sfeer dat al die PGB-houders ‘het er maar van nemen’.Van ieder systeem zullen er slimmeriken zijn die er misbruik van maken. Nu wordt het als vaandel gebruikt om al die PGB houders aan te pakken.

 

Welke werknemer zou onder de condities van een mantelzorger willen werken?

 

De mantelzorger wordt uitgekleed. Er blijft geen mantel meer over, zelfs geen dunne regenjas.

 

Natuurlijk moet er bezuinigd worden in de zorgsector. Hier en daar kan het misschien ook best wat minder. Maar zoals het nu gedaan wordt, voelt het zeer hypocriet om mantelzorgers op te hemelen als ‘de maatschappij kan niet zonder’ tot wegbezuinigd te worden.Het is wachten op omvallende mantelzorgers, en voor degenen die naast de zorg die zij leveren niet buitenshuis kunnen werken uit hun huis worden gezet omdat de huur niet meer te betalen is.Pas op zorgverzekeraars, de respijt zorg wordt straks massaal bezocht. Uitgetelde mantelzorgers, murw geslagen nemen zelfs genoegen met een plekje op het gras, en zijn zelfs goedkoop in de respijtzorg, want ze zijn te moe om te eten. Misselijk van alle onrecht.

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden