Word lid!
31 januari 2018

JA, ik ben een koukleum....

17191783_1281622481885303_7750355627058952286_o

Tegenwoordig heb ik het altijd koud. Zeker nu het winter is, is dat wel een lastig puntje natuurlijk. Ik houd zo veel van de winter. Ik vind het prachtig: het winterzonnetje, de bevroren akkers en weilanden, de lichte mist die net boven land hangt. Maar oh, wat is mijn lijf dan koud, spastisch en pijnlijk. Mijn rechtervoet, de voet van mijn meest aangedane kant, is praktisch een ijsklomp... Hoe houd ik mezelf warm? En waarom vind ik het toch zo lastig?

Ik vul de volgende zoektermen in op Google: verminderde bloedsdoorstroming en cerebrale parese, het koud hebben en cerebrale parese, doorbloeding cerebrale parese, koude voeten en cerebrale parese. En toch vind ik niet wat ik hoopte te vinden. Ja, ik vond een bericht wat ik al eerder schreef op mijn eigen blog: over het feit dat ik altijd koude voeten heb.

 

Niet alleen heb ik altijd koude voeten, maar waar ik het vroeger best wel vaak en snel warm had, blijf ik het nu vaak koud hebben. Mijn slechtste kant is bijvoorbeeld altijd koud. Mijn rechterkant is mijn meest aangedane kant en in de winter is mijn rechtervoet vaak een ijsklomp. Hij is dus echt ijs- en ijskoud. Dat is vaak pijnlijk, want die kou hangt bij mij vaak samen met onwillekeurige bewegingen en pijn in mijn been. Ik wil graag weten hoe dat komt, dus ga ik op zoek naar antwoorden via Google en dan is het best moeilijk als je die antwoorden niet kunt vinden. 

 

En dat terwijl ik de winter heerlijk vind. Natuurlijk mogen de andere seizoenen er ook zijn. Maar ik houd van de winter want ik vind het prachtig als het vriest en het winterzonnetje dat over de uitgestrekte bevroren akkers & weilanden schijnt met die mistbank die net boven het land hangt. Ik vind het prachtig om in de winter op pad te gaan en de met sneeuw bedekte bomen, wegen en planten te zien. Stil & guur, maar oh, wat vind ik dat fijn! Ik ga dus graag naar buiten in de winter, maar ik zorg dat ik me altijd goed aankleed, want anders krijg ik het niet meer warm. En daarna bij thuiskomst met een kop warme chocomelk met slagroom op de bank onder een deken of voor de houtkachel is voor mij de ultieme winterbeleving.

 

Wat gebruik ik om warm te blijven en mijn lijf weer te laten ontspannen?
In de winter zijn dekens, pittenzakken, warm drinken en de houtkachel mijn beste vriend. Ook ga ik vaak lekker lang in een warm bad. Dit helpt mijn spieren te ontspannen. Wij hebben thuis ook een inklapbare zonnehemel. Deze heeft 2 standen: zonnebank & infrarood. Ik gebruik nooit een zonnebank, maar die infrarood optie is zo ontzettend fijn. Die infrarood dringt door tot diep in mijn spieren. Eindelijk kunnen mijn spieren dan ontspannen. Ik kan daar gerust 30 tot 40 minuten onder blijven liggen. In het begin zijn mijn spieren dan heel erg onrustig, maar na een tijdje gaan ze ontspannen, zo fijn. Dat soort momenten zijn voor mij ook een moment voor rust, bezinning en genieten. Op dat moment luister ik naar muziek, het liefst muziek die ik fijn vind vanuit mijn jeugd. Tegelijkertijd kan ik dan even wegdromen.

 

Pittenzakken gebruik ik onder andere om mijn bed op te warmen voor ik ga slapen. Niks is vervelender dan willen gaan slapen, maar dat niet kunnen omdat je lijf gekke dingen doet, omdat je in een koud bed gaat liggen. Sinds de herfst lig ik al met mijn herfst & winterdekbed (twee dekbedden dus) op bed, met een flanellen pyjama aan en soms ligt daar zelfs nog een fleecedeken onder.

 

Lastig?
Mwa, ik weet wat ik moet doen en welke (hulp)middelen ik moet gebruiken. Ik denk dat het koud hebben wel degelijk met mijn CP te maken heeft. Is de bloedsdoorstroming dan toch slechter door mijn CP? Ik zou er zo graag achter willen komen waarom ik het nou altijd koud heb. En niet alleen ik, want ik heb onder een aantal CP’ers gepeild en zij herkennen zichzelf ook in mijn verhaal. Waarom is er dan verder niets over bekend? Dát is wat ik moeilijk vind en wat waarschijnlijk op andere elementen van CP ook speelt. En zo is er keer op keer weer een stukje wat je moet accepteren.

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

1 Reactie

Mirjam de Warm 18 jul 2018

Ook ik herken het, ik heb 's winters ook altijd ijskoude voeten, maar dat is dan ook het enige wat altijd ijskoud is. Voor de rest heb ik altijd warm en zweet ik me kapot. Mijn man moet daar om lachen en gelijk heeft hij want mijn lijf zit werkelijk heel raar in mekaar

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden