Word lid!
8 mei 2017

Juíst 'schisis' in campagnes

DSC00277

De afgelopen maanden zijn er twee campagnes voorbijgekomen waarin het woord hazenlip prominent werd gebruikt. Eén van de overheid om roken tijdens de zwangerschap te voorkomen. En één van Flying Doctors. Nota bene om kinderen in Afrika met een schisis te helpen. Heel nobel natuurlijk maar toch slaan ze de plank mis. Daniël Federer, vader van zoon Koen, legt uit waarom.

De afgelopen maanden zijn er twee campagnes voorbijgekomen waarin het woord hazenlip prominent werd gebruikt. Eén van de overheid om roken tijdens de zwangerschap te voorkomen. En één van Flying Doctors. Nota bene om kinderen in Afrika met een schisis te helpen. Heel nobel natuurlijk maar toch slaan ze de plank mis.

 

Uitleg
Beide campagnes leverden direct kritiek op. Logisch. Het behoeft geen uitleg dat mensen met een schisis minder gecharmeerd zijn van het scheldwoord hazenlip. Zowel de overheid als Flying Doctors kwamen met dezelfde uitleg: schisis heeft geen impact want niemand kent dit woord. Bij Flying Doctors besloten ze dit ook op hun website toe te lichten.

 

Ophef
Er ontstaat wel vaker ophef rond een campagne. Soms bewust en soms onbewust. Negatieve publiciteit is ook publiciteit, zeggen marketeers dan. In het geval van de overheid en Flying Docotors kan ik me nauwelijks voorstellen dat ze de ophef hebben uitgelokt. Of hebben afgewogen. Ik geloof oprecht dat ze impact wilden maken zonder mensen te willen beledigen. Toch hebben ze bewust voor het woord gekozen en dat is niet handig.

 

Waarom fout?
Zeker Flying Doctors had beter moeten weten. Juist zij hadden een voorbeeld moeten stellen. Het is een kip-ei discussie. Doordat niemand het woord schisis gebruikt, kent niemand het woord en blijft het scheldwoord hazenlip in omloop. Van een organisatie die kinderen in Afrika helpt met een schisis, had ik meer verwacht. Juist zij hadden een verschil kunnen maken in het gebruik van het woord schisis. Dan help je dus kinderen in Afrika én in Nederland. Win-win.

 

De insteek van de overheid is helemaal onbegrijpelijk. Het suggereert dat een kind met schisis minder is. Als vrouw moet je niet roken tijdens de zwangerschap, want anders krijg je een kind met schisis. Bijna een dreigement. Bizar. Maar de omgekeerde redenatie van deze dreiging is natuurlijk ook pijnlijk: heb je een kind met schisis, dan zul je wel gerookt hebben tijdens de zwangerschap. Is er nou echt niemand die daarover heeft nagedacht?

 

Kortom denk na voordat je een campagne start. Zeker als overheid. En praat over een schisis. Anders wordt het nooit gemeengoed en blijven campagnes aandacht vragen met een scheldwoord. Schisis is wat mij betreft prima campagnemateriaal.

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

1 Reactie

JR DeJ 24 mei 2017

Een Schisis is en blijft een schisis.
Het woord wordt hazenlip, klinkt vreselijk en is vernederend!
Dit woord is een vloek, vernedering aan de kindjes ... laten we de weeffout benoemen
Als kind vond ik het heel erg, snapte niks er niets van waarom van net als doofstom

Ons kleinkind heeft een schissis, een fantastisch mooi Famke
vanaf haar geboorte ons prinsesje! Alle ingrepen ondergaat ze met verve!

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden