Word lid!
24 april 2013

Knippen en plakken

DSC00277

Na de geboorte van een kind met een schisis gebeurt er veel voordat de lip gesloten wordt. In zijn leerzame blog verteld Daniël Federer welke stappen er genomen worden voordat de lip gesloten wordt en wat de verschillende mogelijkheden zijn.

Na de geboorte en het aanmeten van een plaatje voor het gehemelte, start het plakken van pleisters op de lip. Dit is ter voorbereiding op de lipsluiting. Via de pleisters kan het bot naar achteren worden gebracht, waardoor de lip makkelijker kanworden gesloten. Een belangrijk karwei met verschillende oplossingen.

 

Mutsje

Vroeger duwde ze het kaakdeeltje tijdens de lipsluiting gewoon hard met de duim naar achteren. Tegenwoordig zijn er (gelukkig) iets meer mogelijkheden. Een van de mogelijkheden is een mutsje. Je maakt een soort waterpolo mutsje met aan de zijkant klittenband. Over de lip komt een bandje wat je vastmaakt aan het klittenband. Ideaal omdat je makkelijk kunt wisselen en het makkelijk schoon kunt houden. Voor ons werkte het helaas niet want Koen trok binnen één minuut drie keer het mutsje van zijn hoofd.

 

Pleisters

Een andere optie is het maken van een strookje van zachte pleisters. Dit span je over de lip en bevestig je op de wangen met zachte pleisters. Dit is verreweg de snelste en makkelijkste oplossing, vond ik. Makkelijk te wisselen vooral. Helaas werkte ook dit niet goed omdat Koen steeds meer uitslag kreeg van de pleisters. Helaas van alle pleisters.

 

Dynacleft

Vanuit het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) kregen we gelukkig een proefpakketje mee met speciale pleisters: Dynacleft. Deze waren echt fantastisch. Er zat een speciaal middenstukje op en meeverende tussenstukjes. Hier was gewoon over nagedacht en je kon het supersnel aanbrengen en makkelijk schoonmaken. En niet onbelangrijk; Koen kreeg er geen uitslag van. Na twee weken was het feestje over; het ACTA mocht ze niet meer inkopen…

 

Internetbestelling

Gelukkig heeft tegenwoordig alles en iedereen een website en is alles te traceren. Zodoende had ik Dynacleft, geproduceerd door Canica, snel gevonden. Het werd niet rechtstreeks verkocht maar Canica leverde wel andere producten aan Lee Valley Tools. Een soort giftshop. Vervolgens heb ik met beide bedrijven een deal gesloten en hadden we twee weken later voldoende pleisters voor 3 maanden.

Zo heeft iedereen zijn eigen knip en plak verhaal. Voor ons hebben de speciale pleisters in ieder geval heel goed gewerkt. Tegenwoordig kun je het ook een stuk makkelijker bestellen. Mocht je interesse hebben: www.canica.com/dynacleft.

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden