Word lid!
13 juli 2015

Lichamelijke beperking een kracht?

Eveline04

"If you're always trying to be normal you will never know how amazing you can be"?? Doen alsof ik "normaal" ben, dat was ik van plan tijdens een acquisitiegesprek. Ik zou een grote glimlach opzetten. Zo veel mogelijk lachen, zo weinig mogelijk praten en lopen, dat was het doel. Tenminste aan het begin. De eerste indruk is immers de belangrijkste.

Ik stel me voor en loop naar binnen. Mevrouw vraagt: "kopje thee? " en voor ik er erg in heb, zeg ik: "lekker". Ik schrik van mijn antwoord want een hete kop thee hoorde niet bij mijn doen-alsof-ik-normaal-ben-plan. Het gesprek loopt aardig, totdat ik de kop thee wil gaan drinken.

 

En waar ik al bang voor was, gebeurd. De kop thee vliegt een meter door de lucht en komt terecht op de grond. Als door een wonder blijft het glas heel, maar de rest van de tijd zijn we bezig met het opruimen van de thee, in plaats van bespreken wat ik met mijn fotografie-bedrijf kan betekenen voor haar onderneming.

 

Drie dagen later krijg ik een mail dat ik de fotografie opdracht niet krijg. Ik bespaar mezelf de moeite om te vragen naar het waarom en ondanks dat ik baal, moet ik ook wel een beetje lachen in mezelf. Het is weer niet gelukt om "normaal" te doen.

 

Dit gebeurde allemaal een paar jaar terug. Inmiddels is er veel veranderd. Een paar jaar terug zei iemand: "jouw beperking is wat jou uniek maakt. Doe er iets mee want het is je kracht!" Ik heb haar vast heel raar aangekeken. Beperkingen een kracht? Mijn ataxie en hypermobiliteit zijn een beperking. Iets wat in de weg staat en wat zo veel mogelijk verborgen moet worden.


Maar toch ging ik erover nadenken. Of het nu positief of negatief gezien wordt, feit is: die beperkingen maken mij uniek. Ik kwam erachter dat juist mijn ataxie en de beperkingen die ik daardoor ervaar, mij maken tot wie ik ben.


Maar niet alleen de kijk op mezelf veranderde, ook de kijk op mijn werk als zelfstandig fotografe. Inmiddels heb ik een bijzondere missie: ik fotografeer kindjes met een beperking op een zo'n puur mogelijke manier. Ik wil special care kinderen en hun ouders laten zien hoe mooi en uniek ze zijn, precies zoals ze zijn. Een inzicht dat mij zelf jaren kostte, maar wat ik nu heel graag wil doorgeven. Want je bent mooi, precies zoals je bent. Puur en uniek.

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

1 Reactie

Riet Verwoert 14 jul 2015

Prachtig, ik ben zelf ook fotograve en heb ook een zoontje met cp!
Heb altijd een wens gehad om ook ooit eens iets moois te maken en vast te leggen op een foto en dan inderdaad kinderen met een beperking.
Wie weet kunnen we elkaar eens helpen..mocht u interesse hebben contact mij gerust!
Riet Verwoert Fotografie, te vinden op Facebook

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden