Word lid!
24 oktober 2018

Neurorevalidatie is topsport, maar heeft effect!

BOSK Linda 1

Shame on me, mijn laatste blog is echt veel te lang geleden! De afgelopen tijd is er veel gebeurd en heb ik letterlijk en figuurlijk niet stilgezeten. Vanaf februari 2018 ben ik namelijk gestart met neurorevalidatie: intensieve therapiesessies van 3 uur per keer. Hoog tijd voor een update dus.

Inmiddels zijn we bijna 1,5 jaar verder na mijn laatste blog. Ik heb het nog steeds erg naar mijn zin als adviseur HRM bij Saxion en krijg voldoende mogelijkheden om mezelf te blijven ontwikkelen en mijn ambities waar te maken. Sinds december 2017 heb ik zelfs een vast contract gekregen bij Hogeschool Saxion! Omdat ik de lat graag hoog blijf leggen voor mezelf (tja, het is een karaktertrekje), ben ik naast mijn werk de post bachelor HRM gaan volgen bij de NCOI. Hoewel ik het erg leerzaam en interessant heb gevonden, moet ik eerlijk bekennen dat werken i.c.m. studeren (en alle andere activiteiten die komen kijken bij een leven met CP) best pittig is. Anyway, alleen het resultaat telt en het diploma is binnen!

 

Naast werken, studeren, hockeyen en leuke dingen doen met vriendinnen ben ik een halfjaar geleden begonnen met het volgen van intensieve sessies neurorevalidatie bij De Roode Draak in Biddinghuizen.

Voorafgaand ben ik tijdens een traject in het revalidatiecentrum in Enschede geconfronteerd met een kortzichtige visie op het leven met CP, die alleen gericht is op het mentale gedeelte en niet op behoud of herstel van fysieke mogelijkheden. Omdat ik merkte dat deze visie zover van mij af staat en ik geen stap verder kwam, heb ik besloten vol positieve energie mijn eigen gevoel te volgen. Niks doen en afwachten staan namelijk niet in mijn woordenboek.

 

In mijn laatste blog schreef ik over mijn ervaring met de Mollii Suit. In februari 2018 is de Mollii Suit geleverd en ben ik begonnen met twee intensieve therapieweken, dat wil zeggen 4 dagen per week 2,5 uur therapie per dag. Ik kan je vertellen dat de term ‘’intensief’’ volledig de lading dekt. Vanuit verschillende visies en, in het buitenland bewezen, behandelmethodes wordt gewerkt aan het geven van prikkels aan de hersenen, de neurologische ontwikkeling en het integreren van belangrijke reflexen die deze ontwikkeling in de weg staan. Concreet betekent dit dat ik oefeningen doe om verschillende ‘’patronen’’ in te slijten en beide hersenhelften meer met elkaar te laten samenwerken, zoals kruisbewegingen, het tijgerpatroon, de kruiphouding en de ‘’amfibie’’ etc. Gewone patronen die elk gezond mens in zijn of haar ontwikkeling heeft doorgemaakt.

 

De enorme drive en de uitgebreide kennis van het topteam van De Roode Draak geven mij de kracht om er volledig voor te blijven gaan en samen met hen alles uit mijn fysieke mogelijkheden te halen. Het voelt alsof ik in een warm bad terecht gekomen ben. Hoewel ik helaas nog steeds veel pijn heb, ga ik vooruit en krijg ik steeds meer spierkracht en controle over mijn lichaam.

 

Na een halfjaar intensief trainen met de Mollii Suit, zowel thuis, bij de fysio, en om de week 3 uur in Biddinghuizen, kan ik inmiddels 5 minuten los staan (was 50 sec), bijna zelfstandig gaan staan, mijn buikspieren aansturen en trainen, veel beter rechtop zitten, mijn romp en bekken zelf stabiliseren en kan ik voor het eerst mijn voeten en tenen bewegen. De komende periode ligt de focus vooral op het krijgen van ontspanning en het verbeteren van mijn houding en core stability, in de hoop de klachten te beinvloeden.

 

Deze mooie resultaten, hoe klein soms ook, geven vertrouwen en energie dat er nog veel meer te bereiken is. De mensen die mij goed kennen weten dat het mij niet snel genoeg gaat en dat ik een ‘’tikkeltje’’ ongeduldig ben. Aan de andere kant besef ik dat het niet makkelijk is om los te komen van aangeleerde bewegingspatronen die ik ruim 25 jaar heb gebruikt.

 

Neurorevalidatie is topsport en soms echt afzien (bakken spierpijn, 100 keer dezelfde oefeningen zonder snel en zichtbaar resultaat), maar het heeft effect en is het meer dan waard! Team Roode Draak, jullie zijn uniek! 

 

Vol goede moed ga ik door op de ingeslagen weg, want elke verbetering is er één en geeft kracht om door te gaan.

Mijn advies: ‘’Believe you can and you’re halfway there!’’ Laat je vooral niet tegenhouden door wat ‘’professionals’’ zeggen, volg je eigen gevoel en go for it!

 

Voor het beste resultaat zou ik elke week 3 uur in Biddinghuizen moeten trainen. Helaas wordt de therapie niet vergoed en zijn de kosten hoog. Daarom zou ik graag zoeken naar mogelijkheden om de therapie nog een lange tijd voort te zetten. Alle tips m.b.t. fondsen, sponsoring of organisaties die kunnen ondersteunen zijn meer dan welkom.

 

Meer informatie en beeldmateriaal is te vinden op mijn facebookpagina: Linda´s Molli Suit en intensieve neurorevalidatie

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden