Word lid!
5 februari 2015

Niet langer dan 30 minuten zitten is gezonder!

Foto mij zwart wit

Normaal gesproken ben ik er nooit zo van om een blog te schrijven over een onderwerp wat in het nieuws is geweest. Maar afgelopen 16 januari werd er een opmerkelijk onderwerp gepubliceerd op de NOS website. Die mij volledig aansprak.

"'Mensen moeten niet meer dan vier uur per dag zitten.

"Volgens gezondheidsondernemer René Sielhorst is het tijd voor actie: "Want als je weet dat asbest ongezond is, dan bouw je toch ook geen huizen meer waar asbest in zit? En als je nu hoort dat zitten ongezond is, dan ga je toch je werkplek anders inrichten? Het is een kwestie van tijd voordat er een norm komt van de wereldgezondheidsorganisatie WHO: "Mensen moeten niet meer dan 30 minuten tot een uur onafgebroken zitten. Vier uur per werkdag zitten is ongezond. Dat betekent niet dat je de hele dag continu moet bewegen of rennen. Het gaat er om dat je zitten afwisselt met staan. En staan weer afwisselt met bewegen. Mensen met kantoorbanen moeten proberen om niet meer dan een half uur achter elkaar in een stoel te zitten.

 

"Waarom is zitten slecht voor je?""Als je op een stoel zit gaat je lichaam in een 'shut down-mode'", zegt Sielhorst: "Allerlei lichaamsfuncties worden overgenomen door een stoel die lekker zit. Dat lijkt goed en gezond. Maar je kunt dan wel allerlei chronische klachten ontwikkelen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas", waarschuwt de gezondheidseconoom.

 

"De samenleving."

De samenleving is gericht op zitten als je ergens binnenkomt, is het het eerste dat je hoort: ga, lekker zitten. Zitten hoort zo bij onze samenleving, dat we zelfs sport associëren met zitten." 'Je zit op voetbal', haalt Sielhorst aan als voorbeeld: "Om dit te veranderen moet je op de werkplek van mensen beginnen. Je moet je personeel, je collega's, er bewust van maken dat zitten slecht is voor hun gezondheid." Aldus Sielhorst.

 

Het komt er eigenlijk dus op neer dat iemand die veel gebruikt maakt van een zithouding en genoodzaakt is om te zitten ongezond bezig is. Ik kijk naar deze rubriek met veel humor en een knipoog!

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden