Word lid!
24 juli 2014

Ogen stijf dicht... en je kunt (bijna) alles

IMG_0721web

Het is zomervakantie en Ikar Logeert bij opa en oma. Er wordt heel wat gegoocheld. Toch begint hij ineens te twijfelen aan z’n grote vaardigheden. Want zou je iemand die dood is gegaan ook weer levend kunnen goochelen? En kan je iemand die gehandicapt is weer zo goochelen dat hij hard kan lopen of goed kan voetballen?

Als Oma worden je soms bijzondere gaven toegekend. Niet onterecht overigens want onlangs sloeg ik nog een glas door de tafel zonder deze te breken. De kleinkinderen waren een en al bewondering. Vooral de jongsten. De oudsten hadden een meer kritische blik in hun ogen.

Nu het zomervakantie is en Ikar bij ons logeert wordt er heel wat gegoocheld.

We doen dan onze ogen stijfdicht, fladderen met onze armen en knippen met onze vingers, roepen een mooie toverkreet en ja hoor: er zitten nu veel vitamientjes in de ongezonde patat! Of we lopen in het bos op zoek naar bosbessen om jam van te kunnen maken. We verwachten geen bes meer te zullen vinden, maar.....even goochelen en we kunnen 's avonds wel elf potten jam scoren! Het is toch niet te geloven! Opa gelooft dan ook niet in onze trucjes en troeven....Wel een beetje dom, vinden we. Hij moet het maar zelf weten, want goochelen geeft veel plezier.


Ineens, zomaar tussen allerlei dingen door, begint Ikar te twijfelen aan onze grote vaardigheden. Want zou je iemand die dood is gegaan ook weer levend kunnen goochelen? Dan zouden we die en die en die ook weer levend kunnen maken. Dat zou wel fijn zijn. Ja dat zou heel mooi zijn, maar ja...

 

Het is zoals het is, zegt de wijze Ikar. Dat kunnen we niet. Wel jammer, he? Ja, heel jammer. En kunnen we iemand die gehandicapt is weer zo goochelen dat hij hard kan lopen of goed kan voetballen? Moeilijke vragen. Wat kan je er als Oma op antwoorden? Het hoeft niet. Hij bedenkt het waar je bij staat: dat kan niet, maar dat is niet zo erg. Want als je iets niet kunt, ben je geen dombo en soms heel slim. Ja dat is zo. Weet jij wel wat ik kan, zegt hij dan? Ik kan mijn eigen billen afvegen. Knap he?

 

Ja het is meer dan knap als je in jezelf kunt blijven geloven. Als je humor hebt en doorgaat met goochelen om te veranderen wat je kunt veranderen en te accepteren wat niet te veranderen is. Kleine jongens van bijna acht houden je soms een spiegel voor, zelfs als je Oma bent.

 

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden