Word lid!
16 juli 2015

Optimisme

Foto's-0001

Andy wordt 18 jaar. Er verandert veel voor hem. Volgens zijn school moet hij ervaringsgerichte dagbesteding gaan doen. Koekjes bakken, geur opsnuiven, snoezelen etc. Het UWV denkt daar heel anders over. Die willen weten of Andy echt niet kan werken. We stappen in de ambtelijke molen.

Uit de schooltas van Andy haalde ik vlak voor de zomervakantie een brief. Andy wordt 18 jaar. En wat moet er veel worden geregeld nu.

 

Ik moet gaan uitkijken naar een dagbesteding, want Andy mag tot zijn 20ste op school blijven, maar daarna stopt het echt. En ik moet Wajong gaan aanvragen bij het UWV.

 

En oh ja, ik mag ook studiefinanciering voor Andy aanvragen, want zijn kinderbijslag stopt.

Hoezo rust in de vakantie, het wordt keihard werken.

 

Maar het zal maar moeten, dus vol goede moed stuur ik formulieren de deur uit.

 

Niet lang daarna komt er bericht over de studiefinanciering. Goedgekeurd. 

 

Ik surf me lam op het internet op zoek naar een leuke zorgboerderij voor Andy. Dat wordt nog een ding. Want is hij nu WLZ of valt hij onder de WMO ? Daar zijn ze het in Den Haag zelf ook nog niet over eens. Dat wordt interessant.

 

Ondertussen steek ik wel mijn licht op bij een zorgboerderij. De ontvangst is allerhartelijkst. En Andy vindt het er ook wel interessant. Ze kijken naar de mogelijkheden voor Andy. Die zijn er plenty.

 

Waarom heeft hij nog geen spraakcomputer ? En geen Adremo ? Simpel. Daar had de school geen trek in. Kon hij toch niet vonden ze.

 

Werk aan de winkel vonden ze bij de dagbesteding. Andy en ik knikten instemmend. We gaan in onderhandeling, dit wordt interessant.

 

Dat er werk aan de winkel is vonden ze ook bij het UWV. Ik werd gebeld. Door het UWV. Of ik met Andy bij een keuringsarts kan komen. En een beetje snel graag.

 

Want ze willen eerst met eigen ogen zien dat Andy toch echt niet kan werken. Anders geen Wajong.

 

Ik lachte de telefoniste nog net niet smakelijk uit. Legde de situatie uit. Meervoudig gehandicapt, niet kunnen praten, overal bij geholpen worden.

 

De dame van het UWV was onvermurwbaar. De regels zijn overduidelijk. Eerst zien, dan pas geloven.

 

Want zij geloven dat eigenlijk iedereen, of nagenoeg iedereen aan het werk kan. Al is het maar voor 5 procent.

 

Tsja, daar sta je dan met je goede gedrag. We zullen naar het UWV moeten gaan. Andy krijgt vragen gesteld. En die moet Andy beantwoorden. Ik mag dat niet voor hem doen.

 

Het wordt een interessant bezoekje aan het UWV morgen. Met Andy. Ben benieuwd naar Andy's antwoorden op hun vragen. En naar wat voor werk deze optimisten voor Andy in gedachten hebben.

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden