Word lid!
16 januari 2017

Terugblikken & vooruitkijken

Screenshot_2015-05-02-17-26-14-1

Het is alweer erg lang geleden dat ik voor BOSK heb geschreven, maar nu heb ik dan toch weer een artikel voor jullie! In het artikel van vandaag blik ik terug op 2016 en kijk ik vooruit naar 2017.Wat heb ik geleerd in 2016? Wat wil ik bereiken in 2017? Wat voor soort behandelingen rondom mijn hazenlip zal ik in 2017 krijgen? In dit artikel zal ik antwoord geven op deze vragen. Veel leesplezier!

2016 was wat betreft de behandelingen aan mijn hazenlip een relatief rustig jaar, maar wat betreft mijn contacten, blogs en leuke dingen rondom hazenlip(Ik hoor je denken, leuke dingen rondom hazenlip, bestaan die? Ja zeker!) niet.

 

In 2016 ben ik voor het eerst naar de BOSK schisisdag geweest. Het was echt super leuk en ook bijzonder om zoveel mensen met een hazenlip bij elkaar te zien. Ook heb ik samen met jongeren die een hazenlip hebben een website over schisis, www.wijhebbeneenschisis.nl, gemaakt. Op deze site delen we onze ervaringen met schisis. Door te bloggen heb ik geleerd mijn gevoelens te uiten en dat vind ik erg fijn! Om onze website te promoten heb ik in het Elisabeth Ziekenhuis Tilburg een presentatie gegeven voor een zaal met ouders van kinderen met een schisis, kinderen met een schisis en doktoren van het schisisteam. Het was spannend, maar ook leuk! Praten voor een zaal vol mensen vind ik normaal gesproken erg spannend. Ik weet dat ik niet altijd goed te verstaan ben en daarom probeer ik tijdens presentaties zo duidelijk mogelijk te spreken. Dit keer vond ik het ook spannend om te presenteren, maar ik maakte me minder zorgen om het verstaanbaar zijn. In de klas beseffen mensen namelijk vaak niet waardoor ik anders praat, maar in het ziekenhuis zaten allemaal mensen die er verstand van hebben! Dat maakte het minder eng, want ik wist dat deze mensen er begrip voor hebben. Presenteren in de klas heb ik overigens ook meerdere keren gedaan in 2016. Ook heb ik op school een dinnershow voor ouders en leerlingen gepresenteerd samen met een vriendin. Ik wil goed leren spreken voor een groep en dat kan alleen door het zo vaak mogelijk te doen. Ik wil niet dingen ontwijken wegens mijn hazenlip. Spreken voor een groep is inderdaad spannend en het kan voorkomen dat mensen me niet altijd even goed kunnen verstaan, maar moet ik het daarom niet doen? Ik denk het niet. Ik moet het juist doen om zekerder van mezelf te worden.

 

Afgelopen jaar heb ik dus geleerd om dingen gewoon te doen, juist als ik deze dingen eng vind. Angsten overwinnen vind ik erg belangrijk. Spreken voor een groep was een angst en die heb ik gelukkig overwonnen.

 

In 2016 heb ik ook weer een nieuwe beugel gekregen. Deze beugel zal mijn tanden rechter gaan zetten voor de kaakoperatie. De kaakoperatie krijg ik dit jaar. Bij deze operatie zal mijn kaak gebroken worden en verschoven worden waardoor mijn onderbeet minder groot is en mijn gebit beter tot zijn recht komt. Ik kijk er eigenlijk erg naar uit. Natuurlijk zal het herstel niet makkelijk zijn, maar ik richt me op het resultaat. Anne van de Ven, een goede vriendin van me, heeft deze operatie al gehad. Het is heel fijn om van haar te horen hoe zij het ervaren heeft en te kunnen zien hoe de operatie haar gezicht veranderd heeft. Bij Anne is haar gebit nu heel goed te zien en dat vind ik echt prachtig! Ik hoop dat dat bij mij ook zo zal zijn, want nu is door de onderbeet niet veel te zien van mijn tanden. Na de kaakoperatie zal ik nog ongeveer een halfjaar de beugel moeten houden. Daarna ben ik als het goed is klaar met 'beugelen’. Ik ben nu al bijna tien jaar met beugels in de weer. Ik ben nooit met tegenzin naar de orthodontist geweest, maar ik zal wel blij zijn als de behandeling is afgerond. De orthodontist heeft mij erg geïnspireerd. Ik weet nu door eigen ervaring hoe blij een mooi(er) gebit je kan maken en ik wil mensen zelf ook dit gevoel kunnen geven. Na naar veel open dagen te zijn geweest ben ik er dan ook achter gekomen dat ik wellicht tandheelkunde wil gaan studeren. Tandarts of orthodontist worden lijkt me zo ontzettend gaaf! Doordat ik zelf al zo’n lange tijd beugels heb, ben ik er enthousiast over geworden. Anderen helpen in de vorm van orthodontie lijkt me erg leuk. Om zeker van mijn zaak te zijn heb ik bij mijn tandarts een dagje meegelopen. In 2017 ga ik een keer meelopen met mijn orthodontist. Daar kijk ik erg naar uit!

 

Ik ben benieuwd naar alle dingen die ik ga meemaken en alle dingen die ik ga leren in 2017. Ook hoop ik in 2017 te groeien, letterlijk en figuurlijk, en dat ik meer mezelf kan zijn. Ik hoop ook dat ik een positiever zelfbeeld zal krijgen na de kaakoperatie. Ik ben redelijk tevreden met mezelf, maar ik voel me gewoon niet gelukkig wanneer ik in de spiegel naar mijn neus, onderbeet en gebit kijk. Ik hoop dat ik door de kaakoperatie iets meer zelfvertrouwen zal krijgen. Gelukkig heb ik een positieve mindset. Hierdoor ben ik niet super onzeker meer. Ik probeer meer te kijken naar de dingen waarmee ik blij ben en de dingen waar ik niet tevreden over ben te verbeteren. Ik weet zeker dat ik de dingen die ik wil bereiken ook zal bereiken. Een positief zelfbeeld hoort daar ook bij en daar ga ik zelf hard aan werken!

 

Ik weet zeker dat ook jij je doelen kan bereiken. Een plan hebben en er hard voor werken is dan van belang, maar als je dat hebt kan je alles bereiken wat je wilt. Ik hoop dat jullie allemaal zullen groeien en ontwikkelen in 2017. Moge jullie een prachtig jaar hebben!

 

Bedankt voor het lezen!

 

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

1 Reactie

Ruben de Man 16 jan 2017

Heel mooi Bibi, ik ben trots op je dat je al die hindernissen in 2016 toch maar even hebt genomen! Vooral het feit dat je een presentatie hebt gegeven voor onze blog vind ik super (kei) goed! Ga zo door bieb! Ik wens jou natuurlijk ook het allerbeste voor 2017!

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden