Word lid!
9 mei 2018

Time flies when you're having fun!

Tijs54

Komende augustus zou het twee jaar geleden zijn dat ik mijn laatste blog plaatste bij de BOSK. Op Tijs zijn Wordpresspagina dateert de laatste blog van 30 november 2016. De Facebookpagina van Tijs is iets actueler, het laatste bericht is van 9 november 2017.

Hoogste tijd voor wat tegengeluid. Je hoort het mensen vaak zeggen. Waar blijft de tijd. Ik vond dat altijd zo oubollig klinken. Maar de werkelijkheid is helaas niet anders. Want eerlijk is eerlijk, waar blijft de tijd!

 

Tijs is in maart alweer 3 jaar geworden! We hebben afgelopen week een keuze gemaakt voor een basisschool. Wat vond ik het lastig om definitief voor één school te kiezen. We hebben bij drie scholen gekeken en elke school staat open voor Tijs en is bereid aanpassingen te doen als het nodig is. Denk aan drempeltjes en een verschoonplek. Verder gaan wij met de revalidatie kijken wat voor stoel Tijs nodig heeft voor op school.

 

In de laatste update van de BOSK had Tijs net zijn rollator. Inmiddels zijn hier een rolstoel en een driewielfiets aan toegevoegd.  Volgende week kunnen we de nieuwe EVO’s van Tijs, setje nummer 5, ophalen. Op de buitenschoenen worden twister-cables gezet om het naar binnen draaien van zijn voet tegen te gaan. Hopelijk bevordert dit het lopen van Tijs doordat hij meer steun krijgt.

 

Verder heeft Tijs in de afgelopen anderhalf jaar twee keer botoxinjecties in zijn blaas gehad. Tijs zijn blaas bleef aan de kleine kant. Na de eerste poging konden we direct merken dat zijn blaas gegroeid was. Dit bleek ook zeker uit het blaasonderzoek. Helaas was de botox erg snel uitgewerkt en zijn we afgelopen februari voor de tweede keer geweest. Tot nu toe lijkt het nog voldoende te werken. Zijn luiers zijn minder nat tussendoor en met katheteriseren komt er een grote plas. Inmiddels katheteriseren we nog vier keer per dag.

 

Ander leuk nieuws is dat wij onze tweede spruit verwachten begin september. Omdat we Tijs toch nog redelijk veel aan het tillen waren, zijn we een aantal weken geleden begonnen met een spoedcursus zelfredzaamheid. Tijs komt elke ochtend zelf uit bed en inmiddels katheteriseren we hem ook op zijn eigen bed (hoog-laagbed). Voorheen deden we dit nog op de commode. Daarna gaat Tijs op zijn billen van de trap af (papa of mama gaat eerst van de trap voor de veiligheid). Zodra Tijs zijn schoenen aan heeft kan hij zelf op zijn stoel klimmen en van zijn stoel af. Als we weg gaan loopt hij met zijn rollator naar de auto (voorheen tilden we hem altijd vanuit huis naar de auto – en andersom) en hij kan steeds vaker al zelf de auto in klimmen. We merken dat hij hierdoor steeds meer zelfvertrouwen krijgt en zegt: ‘Nee hoor mama, ik kan dat wel zelf’!

 

Het lijkt erop dat de tweede anderhalf jaar van Tijs zijn leven wat rustiger zijn verlopen. Tenminste zo voelt het. In de eerste anderhalf jaar is alles vaak nieuw en spannend geweest. Nu zijn we gewend aan ons ritme van controles bij het WKZ en het Revalidatiecentrum. De situatie is nu rustig en stabiel. En ik kan niet anders zeggen dan dat ik het heerlijk vind. Gewoon alles even gewoon.

 

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

1 Reactie

Kimberly Blonk 25 sep 2018

Wat leuk om te lezen dat het zo goed gaat met Tijs. Ik herken ook heel wat dingen uit je verhaal van mijn zoon, Noah, die in december 3 wordt. Hij heeft ook een rollator en kon zelf naar de taxi lopen toen ik hem niet kon tillen toen ik in verwachting was van de 2e. Wat hij precies heeft is nog onbekend, maar vanwege lage spierspanning kan hij nog steeds niet lopen, maar hij gaat ook zelf de trap, zijn stoel en hoog-laag bed op en af. Fijn om te zien als ze dingen wèl kunnen! Waar er een wil is, is er een weg... :) Gefeliciteerd met de tweede en veel geluk samen!

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden