Word lid!
16 mei 2018

Tuinieren doe ik niet in één dag

17191783_1281622481885303_7750355627058952286_o

Een lieveheersbeestje landt op mijn met klei bedekte hand. Ik tel de stippen: “een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven. Vroeger dachten we dat het aantal stippen de leeftijd van het beestje was. Dat is niet waar. Het is intensief, maar ik geniet hier zo van.

Het onkruid in onze tuin staat inmiddels behoorlijk hoog. Tijd dus om de tuin te doen! Bij mij in de straat zijn ze het inmiddels wel gewend hoe ik de tuin doe. Voor buitenstaanders kan het er nogal vreemd uit zien.

 

Ik hoor je al denken: “Op welke manier tuinier jij dan?” Wanneer ik echt in de tuin bezig ben met het verwijderen van onkruid, dan doe ik dat namelijk zittend. Ik zit dan op een kleed met plastic aan de onderkant. Door mijn CP stuur ik namelijk mijn benen niet goed aan en daardoor kan ik niet lang staan. Mijn rechterhand is te spastisch. Ook heb ik een dubbele scoliose in mijn rug. Zittend wordt mijn rug iets minder belast, maar het blijft zwaar. Daarom moet ik mijn zitpositie veranderen als ik niet bij het onkruid kan. Als ik links van mij geen onkruid meer heb staan, dan draai ik 180 graden, zodat ik het onkruid daarna weer aan mijn linkerkant heb en ik rustig door kan werken.

 

“Maar jullie tuin is best wel groot, red je dat wel in één keer dan?” Nee, in één keer red ik het niet, in twee keer red ik het ook niet. Ik schat dat ik er ongeveer 10 dagen over doe om de voortuin netjes te krijgen. “Jeetje, dan heb je echt een immense tuin!” Nee, zo groot is hij ook weer niet, maar ik moet aan mezelf denken. Door mijn CP, mijn scoliose en mijn beperkte energie doe ik door de hoeveelheid onkruid dat nu in de tuin staat ongeveer 1à2 m2 , voordat ik pauze moet nemen. Na de pauze doe ik nog een stukje van dezelfde grootte. Na dat stukje ga ik pas de volgende dag weer verder.

 

“Als het zoveel tijd kost, waarom vind je het dan leuk om te doen?”, hoor ik jullie jezelf al hardop afvragen. Ik ben een echt buitenmens, vind het heerlijk om bezig te zijn met groen. In deze moderne wereld is het best lastig om even tot jezelf en tot rust te komen. Tuinieren kan mij die rust geven.

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden