Word lid!
1 juni 2016

Voor mij is CP topsport

Foto mij zwart wit

Sporten is voor iedereen belangrijk. Voor mensen met een anders-werkend lijf is het misschien nog wel belangrijker, maar dit is niet altijd eenvoudig.

Ik ben Mienke van Alphen en 24 jaar oud. Ik heb een hersenbeschadiging opgelopen tijdens mijn vroeggeboorte. Hierdoor heb ik cerebrale parese in al mijn ledematen en verplaats ik mij dagelijks in een elektrische rolstoel. Dit is het 2e jaar dat ik mij inzet voor Steptember. Vorig jaar is er een promotiefilmpje gemaakt met mij in de hoofdrol. Dit jaar ga ik mij inzetten door onder andere het schrijven van blogs. Steptember is belangrijk voor mij omdat ik zo kan laten zien dat als je CP hebt je wel gewoon een "normaal” leven kunt leven als anderen. Onderzoek en begeleiding is zo belangrijk om jezelf te kunnen redden. Met het geld van Steptember brengen we dat doel dichterbij.

Of je het nou leuk vindt of niet, voor iedereen is bewegen belangrijk. Met een anders-werkend lijf geldt dit ook. Eenvoudig is het niet als de spieren de hele dag een sterke spierspanning staan en spieren ongecontroleerde bewegingen maken op momenten dat het echt niet uit komt. Natuurlijk weet ik dat de spierspanning er is en dat je ermee moet dealen. Eigenlijk is cerebrale parese topsport. 

Het werd mij al vroeg duidelijk dat ondanks de lichamelijke beperkingen die ik heb,  bewegen toch belangrijk is. Het begint bij: “Houdingsverandering is zeer belangrijk, wissel het af op 1 dag, ga even liggen, En neem je rust.” Maar het is al moeilijk genoeg om de energie  te verdelen, je wilt nog zoveel! Het blijft lastig om hierin balans en evenwicht te vinden. Toch probeer ik heel goed te schipperen tussen beweging en ontspanning. Dit valt zeker niet altijd mee. Het is een hele opgave, maar het is zo belangrijk om te bewegen wat je nog kan en daar stabiel in te blijven om achteruitgang te voorkomen. 

Handbiken doe ik een paar keer in de week. Ik vind het een prachtige uitvinding en ervaring. Je zelfstandig kunnen verplaatsen, de wind door je haren, en het op eigen kracht vooruit komen is toch een hele prestatie. Handbiken was in het begin een strijd met mijzelf, gedachtes gingen door mijn hoofd: "Kan ik het nog wel met mijn spierspanning die wel meer aanwezig is sinds de afgelopen jaren? Wat nou als ik er meerdere klachten van krijg?" 

Dit zijn logische gedachtes, maar toch is het belangrijk om dingen op te bouwen. Ik word er blij van als ik op eigen kracht mijn grenzen verleg: Dat is het grootste voordeel van bewegen en dat geldt zeker ook voor mensen met cerebrale parese!

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden