Word lid!
19 april 2013

Vraag en antwoord: weerbaarheid

Veel ouders die een kind hebben met een zichtbare aangeboren aandoening zijn al in een heel vroeg stadium bezorgd over ‘de maatschappij’ en ‘kinderen die zo hard kunnen zijn’. In deze leerzame blog geeft Francien antwoord op de vragen wat weerbaarheid is en hoe je de de weerbaarheid zou kunnen versterken.

Vraag:Mijn dochter is nu 4 jaar. Ze is geboren met een complete schisis. Het is eigenlijk altijd goed gegaan, maar nu ze naar school gaat, merk ik dat ik het wel heel belangrijk vind, dat zij zich weerbaar gaat opstellen ten opzichte van andere kinderen. Wat kan ik als ouder doen?

Antwoord:

 

Als ouders een kind met een schisis (of een andere zichtbare aangeboren aandoening) krijgen, dan zijn veel ouders al in een heel vroeg stadium bezorgd over ‘de maatschappij’ en ‘kinderen die zo hard kunnen zijn’. Weerbaarheid is dan ook een belangrijk thema voor veel ouders.

 

Wat is weerbaarheid?:Weerbaarheid is een samenvattende term. Om goed weerbaar te zijn moet je beschikken over goede copingvaardigheden*, vrij zijn van sociale angst en over goede sociale vaardigheden beschikken. Als het bijvoorbeeld gaat om sociale vaardigheden, dan kan het verstandig zijn om te kijken naar hoe je dochter zich presenteert. Durft ze zich te laten zien, is haar houding rechtop, durft ze mensen in de ogen te kijken.

 

sociale angst:Als het gaat om vrij zijn van sociale angst, dan komt je dochter op een gegeven moment op de leeftijd dat zij zelf waarde gaat hechten aan uitspraken van een ander of haar eigen ideeën. Sommige kinderen kunnen zeggen: ‘Ik zie er niet leuk uit’. Ik hoor veel ouders dan hun kind overtuigen waarom zij dat als ouders niet vinden. Het kan een stuk weerbaarheid ten goede komen om kinderen zelf na te laten denken over deze overtuiging. Vraag daarom eens terug waar ze die overtuiging vandaan hebben, hoe ze dat zo zeker weten, hoe ze dat in de toekomst zouden willen…

 

Manier om weerbaarheid te versterken:Wat een leuke manier kan zijn om weerbaarheid te versterken, is om aan kinderen te vragen een idool in gedachten te nemen. Dit kan een bekende sporter zijn, maar ook een goede vriend of neef. Zo werd een jongetje van 6 in mijn kamer ineens voetballer Ibrahim Affelay. Dan neem je het voorbeeld: ‘Stel Ibrahim Affelay loopt op straat en iemand zou iets raars tegen hem zeggen. Hoe denk jij dat hij zou reageren?’ Hier komen vaak hele leuke en creatieve reacties op. Dan vraag je je kind om eens te kijken wat hij van die oplossing vindt. Is dit een goede oplossing? En zou hij dit ook  kunnen leren?

 

Eigen angst of zorg:Wees als ouder ook alert op je eigen angst of zorg. Soms zijn ouders zo bang dat hun kind gepest gaat worden, dat zij elke moeilijke opmerking gelijk interpreteren als pesten of als ‘mijn kind is onvoldoende weerbaar’. Een kind moet dit ook leren. Het gelijk interpreteren vanuit de angst of zorg geeft soms onbedoeld ook teveel lading.

 

* Coping vaardigheden zijn vaardigheden die mensen toepassen om met verschillende situaties of gebeurtenissen om te gaan.

 

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden