Word lid!
19 augustus 2013

Waarom doe ik mee met Steptember?

profielfoto 2

Karen doet mee aan Steptember. Dit is een nieuw initiatief waarmee je op een simpele, uitdagende manier je conditie kunt verbeteren terwijl je tegelijkertijd een positieve impact hebt op het leven van mensen met cerebrale parese. Waarom ze mee doet lees je in haar blog!

Toen ik dit jaar nadacht om weer mee te doen aan Steptember wist ik meteen dat ik mee wilde doen nadat ik had gehoord waar het sponsorgeld heengaat. Een van de onderzoeksdoelen waar het sponsorgeld namelijk voor gebruikt gaat worden, is onderzoek over de communicatie tussen ouder en kind. Dit deed me gelijk denken aan een ervaring die ik recentelijk had met Lin en haar toenmalige logopedist.

 

Testen

Tijdens een bezoek aan de logopediste vertelde zij over het promotieonderzoek dat zij doet naar de communicatie van kinderen met cerebrale parese. Tijdens het onderzoek heeft ze een test ontwikkeld om bij (jonge) kinderen die fysieke problemen hebben, te kijken hoeveel ze van gesproken taal begrijpen. De test wordt, in Lins geval, gedaan op een touchscreen computer waarbij Lin steeds de plaatjes mag aanwijzen waarnaar gevraagd wordt door de logopediste. Deze test, in combinatie met het ongeremde enthousiasme van de logopediste over Lins taalbegrip, heeft mijn ogen geopend. Lin begreep veel meer dan wij toen (Lin was 1,5 jaar) dachten. Zonder deze test had ik waarschijnlijk veel langer rondgelopen met het idee dat Lin misschien cognitief achterliep. Of zoals ik het ook wel eens dacht in een pessimistische bui, achterlijk was.

 

Spraakcomputer

Na het doen van deze test vond de logopediste dat Lin zo snel mogelijk een spraakcomputer moest hebben. In vergelijking met andere kinderen is dat heel vroeg, om op tweejarige leeftijd al een spraakcomputer te krijgen, maar wij zijn er heel blij mee. Lin kan nu van alles vertellen aan ons: wat ze wil, wat ze heeft gedaan, wie ze heeft gezien, terwijl dat zonder spraakcomputer een stuk moeilijker is. Door de spraakcomputer zien we hoe intelligent Lin is, dat ze momenteel helemaal niet onderdoet voor haar leeftijdsgenootjes en heel graag met ons wil praten.

 

Daarom Steptember

Zonder zo’n vooruitstrevende logopediste en zonder het onderzoek dat zij doet, hadden we nooit zo vroeg al gezien hoe slim Lin is en dan had ze nooit zo jong al een spraakcomputer gehad. Hierom vind ik het heel belangrijk dat er zoveel mogelijk onderzoek gedaan wordt om kinderen met cp en hun ouders te steunen. Daarom doe ik dus mee met Steptember!

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden