Word lid!
13 maart 2014

Waarom Edit Schippers gelijk heeft en Thijs Zonneveld niet

xLaurens Rijpstra 0007

Voorafgaand aan de Olympische spelen was er veel discussie over de afvaardiging van Nederland naar de opening in Sochi. Voor de Paralympische Spelen was er ook een zware delegatie gestuurd, die uiteindelijk niet is gegaan door de spanningen op de Krim. Laurens vind deze discussies helemaal niet zo belangrijk. Hij vindt het veel belangrijker dat mensen zoals minister Schippers ervoor zorgen dat de faciliteiten voor aangepast sporten verbeterd.

Voorafgaand aan de Olympische Spelen (OS) was er veel discussie over de afvaardiging van Nederland naar de opening van Sochi. Was deze niet te zwaar met de afvaardiging van het koningshuis, minister van sport en de premier? Persoonlijk had ik er niet zo veel moeite mee dat ze gingen.

 

Voor de Paralympische spelen (PS) was er ook een zware delegatie gestuurd. Er is altijd discussie over of de PS dezelfde aandacht krijgt die het verdient? Hierover wil ik het in deze column niet hebben, maar we kunnen als gehandicapten toch wel begrijpen dat dit een kleiner event is dan de OS? Naar mijn idee moet het in de toekomst gewoon geïntegreerd worden.

 

In deze column wil ik het hebben over de column van Thijs Zonneveld in het AD van 7 maart jl. Hierin spreekt hij zichzelf zo tegen dat zijn roep om gelijkheid eigenlijk meer ongelijkheid creëert.

 

Het eerste punt wat ik lachwekkend vind is de vergelijking die Thijs maakt tussen de homowetten en het invallen van de Krim. Natuurlijk, die homowetten zijn verschrikkelijk, maar Thijs kan toch wel bedenken dat het overtreden van alle internationale wetten iets zwaarder weegt.

 

Hij vindt van niet. Ook zegt hij dat het voor de sporters niets uitmaakt dat de koning en consorten aanwezig zijn: ‘wat kan het Sven Kramer of Ireen Wüst schelen of Edith Schippers op de tribune zit’. Maar waarom zou dit voor de paralympische sporters wel uit maken? Volgens Esther Vergeer, één van Nederlands succesvolste sporters, is het ook niet zo belangrijk voor de sporters. Zij gebruikt exact hetzelfde argument als Thijs tijdens een uitzending van het ochtendprogramma van WNL.

 

Er wordt door Thijs met twee maten gemeten, wat zijn oproep voor gelijke behandeling zo scheef maakt.

 

Het feit dat sporters als Kramer en Grol zeggen dat ze liever hebben dat de ministers zich druk maken om het faciliteiten en voorzieningen voor sporters beter te maken dan voor de camera te zeggen hoe zeer ze de sporters steunen geld natuurlijk ook voor de aangepaste sporters. 

 

Het is veel belangrijker dat minister Schippers ervoor zorgt dat de faciliteiten voor aangepast sporten worden verbeterd, dat sportevenementen in Nederland voor iedereen toegankelijk worden en dat aangepaste sporten niet als aangepast gezien worden maar als sportdiscipline.

 

Het feit dat minister Schippers niet gaat is natuurlijk jammer, maar haar rede is terecht. Dat het gaat om aangepaste sporters moet het niet extra erg maken, als je dit wel doet werkt het de integratie van aangepast sporten alleen maar tegen.

 

Dus Thijs bedankt voor de moeite, maar probeer geen punt te maken over de rug van de paralympische sporters. Het wegblijven bij een groot evenement als dit wanneer een land de internationale wet overtreedt en zorgt voor wereldwijde spanning gewoon logisch. Ongeacht het evenement.

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden