Word lid!
18 februari 2011

Wiel&Deal, gewoon op kamers

IMG_0733

Mijn allereerste blog wil ik gebruiken om jullie meer te vertellen over mijn project Wiel&Deal. Het idee voor dit project begon zo’n beetje in 2007/2008 toen ik bijna klaar was met de havo.

Ik zat op dat moment in Nijmegen op het Dominicuscollege afdeling de Monnikskap. Een speciale afdeling voor leerlingen met een beperking. Ik wou eigenlijk wel weer in Groningen gaan studeren en ook meteen op kamers. Maar dat bleek nog niet zo makkelijk. Er zijn in Groningen wel aangepaste studentenkamers maar dan woon je als enige student met een handicap tussen een heleboel andere studenten zonder handicap. En zo is langzamerhand het project Wiel&Deal ontstaan.

 

Toevallig kwam ik dankzij mijn moeder (die door haar werk een vrij groot netwerk heeft) in contact met woningbouwcorporatie Lefier die van plan was een jongerenflat te gaan bouwen. We zijn met hun om de tafel gaan zitten en de uitkomst is dat zij in deze jongerenflat zes eenheden gaan aanpassen voor studenten met een handicap. Om de zorg flexibel/goedkoop/passend bij een studentenleven te krijgen hopen we dat studenten(jongeren) zonder handicap een deel van de zorg/begeleiding willen gaan verlenen aan de studenten met een handicap. Zij gaan dit dan doen als bijbaantje en worden betaald uit het pgb van de student met een handicap.

 

Daarnaast zijn we nog bezig met een professionele zorgaanbieder om een 24-uurs achterwacht en verpleegkundige zorg te regelen en een mogelijkheid te bieden voor mensen die liever door professionals worden geholpen. Zo hoop ik te bereiken dat jongeren met een handicap beter kunnen participeren in de samenleving. En dat ze daarnaast een netwerk opbouwen en vaardigheden ontwikkelen zodat hun kans op de arbeidsmarkt wordt vergroot. Het project is uniek in Nederland en afgelopen najaar hebben we de Nationale Zorgvernieuwingsprijs (€75.000,-) gewonnen.

 

Wil je meer weten kijk op www.wielendeal.nl

 

In BOSK magazine #1 2011 verschijnt een interview met Maaike.

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden