Word lid!
27 januari 2015

Zusterliefde

IMG_3021

Dat Nadja als meervoudig gehandicapt zusje invloed heeft op het leven van broer Jay, is logisch. Maar wat betekent Jay eigenlijk voor Nadja?

Goeiemorge Dee’ zegt Nadja zo hard mogelijk als ze Jay de trap af hoort komen. We zijn in haar badkamer bezig om haar haren te doen. ‘Gisteren waren twee, vandaag één’ dicteert Nadja. ‘Ja ja’ antwoord ik. Alles gaat volgens een vast patroon. De ene dag twee staartjes, de volgende dag één. De ene dag onder de douche, de andere dag in bad. En wijk daar nou niet van af…..

 

‘Hajoooo Dee’ probeert Nadja nogmaals. Geen reactie. ‘Hij hoort het niet’ stelt ze vast. Ik rol Nadja naar de woonkamer waar Jay voor de televisie zit. ‘Kom, zeg het nog maar eens.’ En eindelijk, ja hoor: ‘Goedemorgen Nadja, lekker geslapen?’

 

Ik realiseer het me niet zo vaak welke rol Jay in Nadja’s leven speelt. Meestal antwoord ik nogal achteloos als ze vraagt waar Jay is of hoe laat hij thuiskomt.

 

Dat Nadja als bijzonder zusje invloed heeft op Jays’ leven wordt vaak genoemd. Er wordt algemeen verondersteld dat hij tekort komt. Maar Jay heeft ook invloed op het leven van Nadja. Hij is haar leven lang al een stabiele, aanwezige factor. Best een interessante gedachte.

 

We hebben altijd geprobeerd een balans te vinden in ‘dit is ons gezin en daar hoort voor jou dit zusje bij’ en het gescheiden houden van hun werelden, zodat Jay zich vrij zou voelen en niet altijd geconfronteerd zou worden met de bijzondere wereld van Nadja.

Nu Jay met zijn dertien jaar steeds volwassener wordt, lijkt dit ineens minder noodzakelijk te worden. Of misschien is onze missie geslaagd. Hun werelden lopen soepel in elkaar over en ze zoeken elkaar zelf op.

 

In die zin zou dit blog –vrij vertaald- evengoed Broederliefde kunnen heten. Jay die elke avond de toetjes verdeelt en precies weet hoe belangrijk de kleur van haar lepel is (hetzelfde als de kleur van het schaaltje waarin ze haar toetje krijgt). Jay die zonder enige schaamte haar rolstoel duwt. Jay die het benoemt als ze iets knaps heeft gedaan en verontwaardigd kan zijn als een kindje uit de taxi iets onaardigs tegen haar zegt. Haar broer als steunpilaar.

 

En met Jay kun je lachen. Samen rijmpjes verzinnen,  gekke bekken trekken, na-apen, lachen om het lachen, samen gitaar spelen, wild doen…..

 

Inmiddels staat de taxi voor de deur. Zoals altijd sta ik bij haar taxiraam totdat ze wegrijdt. De taxi komt in beweging. Ik zwaai. Nadja zwaait terug maar ze kijkt langs me heen. Ik volg haar blik en draai me om. Daar staat Jay in haar kamer voor het raam.

 

Hij zwaait.

 

Wat vind jij ervan? Laat hier jouw reactie achter!

0 Reacties

Wil je mee discussiëren? Laat een reactie achter of maak een topic aan.

Aanmelden