Word lid!
5 december 2018

App StorySign

Tekst omzetten in gebarentaal om dove kinderen te leren lezen, dat doet de app StorySign. Auditief gehandicapte kinderen leren vaak later lezen dan kinderen zonder deze beperking, omdat zij klanken niet aan woorden kunnen koppelen. Daarom is de app StorySign zo'n fijn hulpmiddel

Samen met StorySign 'Waar is Dribbel?' lezen

De wereld telt 32 miljoen dove kinderen die moeite hebben met leren lezen. Daardoor lopen zij een taalachterstand op. Huawei bedacht een oplossing voor dit probleem door de wereld van boeken toegankelijker te maken voor dove en slechthorende kinderen. De app Storysign maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om tekst om te zetten in gebarentaal. Hierdoor kunnen kinderen met auditieve problemen leren lezen terwijl ze naar de woorden in kinderboekjes kijken. Je kind leren lezen uit het boekje 'Waar is Dribbel', wat is er nou mooier dan dat?

 

Star is dé Avatar voor gebarentaal

Star is de Avatar van Storysign. Dit animatiefiguur vertaalt in gebarentaal het kinderboek 'Waar is Dribbel?'. "We hebben de exacte gezichtsuitdrukkingen van gebarentolken gekopieerd om Star tot leven te brengen", vertelt Neil Pymer, creative director bij Aardman Animations, verantwoordelijk voor de animatie van Star. En dat in wel tien talen! Een hele klus, want elke taal is anders. 'Mimiek is zeer belangrijk omdat het 70% van de gebarentaal bepaalt. Elke knik of glimlach doet er toe.', aldus Pymer.

 

 

Hoe werkt de app?

Download de app StorySign via de Google Play Store of de HUAWEI App gallery. Open de app op je smartphone en scan de tekst met je telefoon. Star, de avatar, verschijnt op je scherm en vertaalt de tekst in gebarentaal. Als extra hulp worden de woorden uitgelicht die Star gebaart in de volgorde van de gebarentaal. Zo leert je kind de betekenis van de woorden kennen. 

De app is er in de volgende talen: Nederlands, Vlaams, Duits, Engels, Iers, Frans, Spaans, Italiaans, Zwitserduits en Portugees. 

 

Naar overzicht