Word lid!
18 december 2017

Congres 'Kijk wat kan met EMB'

Op 26 januari vindt het congres 'Kijk wat kan met EMB' plaats naar aanleiding van de presentatie van het curriculum en de werkwijze ‘Kijk wat kan’. Dit curriculum is ontwikkeld door Visio Wonen & Dagbesteding en Onderwijs in Haren. Onderzoek naar de werkwijze en methodiek laat zien dat kinderen en jongeren met een (zeer) ernstige meervoudige beperking actief en betrokken kunnen zijn bij hun ontwikkeling. Ouders van kinderen met een ernstige meervoudige beperking of voor professionals die werken met kinderen of (jong)volwassenen met EMB zijn van harte welkom!

Tijdens het congres, dat is gericht op kinderen en jongeren met een ernstige meervoudige beperking en visuele problematiek, kun je deelnemen aan twee van de volgende workshops:

 

 • Werken met het curriculum 'Kijk wat kan!' is een presentatie van de leerlijnen en methodieken voor leerlingen met een ontwikkelingleeftijd tot 2 jaar en een visuele beperking. Door een oefening met een fictieve leerling leren deelnemers het curriculum kennen.
 • Methodisch werken voor een goed leven voor mensen met EMB door te werken met een mix van de Methode Contact voor benadering, Methodiek Vlaskamp voor het cyclisch doelgericht werken en het LACCS-programma voor beeldvorming.
 • Tactiel Profiel MB brengt de tastontwikkeling van mensen met een ernstige meervoudige beperking gestructureerd in kaart. 
 • Bewegen in het zwembad met behulp van Watsu, een ontspanningsmethodiek in lichaamswarm water, gebaseerd op oosterse ontspanning en drukpuntmassagetechnieken. De methode wordt mondeling toegelicht in het zwembad. Deelnemers kunnen de methodiek zelf ervaren, dus neem zwemkleding mee!
 • Fitness om kracht in de bovenbeenspieren te verbeteren. Het programma bestaat uit een warming-up, krachtoefeningen en even rustig bewegen om weer bij te komen. De workshop vindt plaats in de fitnessruimte waar twee cliënten demonstreren hoe ze trainen.
 • Methodiek 'Kijk, zo kan het ook!' Het resultaat van het Visueel Functie Onderzoek wordt vertaald naar het functioneren van de cliënt in de dagelijkse praktijk. Video-opnames van dagelijkse situaties als eten, wandelen naar de dagbesteding worden besproken om zelf antwoorden op hulpvragen te formuleren. Door simulatiebrillen kun je de visuele beperking van de cliënt ervaren.
 • Eten, lekker belangrijk!, want eetproblemen komen vaker voor bij de doelgroep. Ze hebben invloed op school, wonen en dagbesteding. Welke problemen herken je en wat kun je eraan doen?
 • Zorg voor participatie binnen Visio richt zich op wat iemand echt graag wil doen en met wie op welke manier en is niet gebaseerd op de bestaande participatie met bestaande rollen in bestaande contexten.  
 • Liedjeskist binnen Totale Communicatie is een methode die wordt gebruikt voor kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsleeftijd tot 3 jaar. Door muziek en liedjes krijg je fijn en prettig contact. Hoe maak je dit optimaal door de communicatieve ontwikkeling erbij te betrekken?
 • iExpress: ICT voor EMB is een project waarin een screeningsinstrument waarmee het niveau van ICT-vaardigheden kan worden gemeten. Met de screeningsresultaten kunnen doelen worden gesteld om ICT-vaardigheden te behalen en hoe deze vaardigheden kunnen worden ingezet voor de EMB-groep binnen het onderwijs.
 • En dan is er muziek! bespreekt en demonstreert mogelijkheden op het gebied van muziek: alertheid, interactie, communicatie, maar ook rust en ontspanning.
 • Van 0% naar 50% onderwijs geeft de zoektocht weer om tot 50% onderwijs en 50% zorg te komen, inclusief een kijkje in de toekomstplannen.

 

Genoeg interessante workshops, dus meld je direct aan!

 

 

 

 

Naar overzicht