Word lid!
2 april 2019

DKIZW: wij kunnen het zelf wel!

‘Geef mij de ruimte’: dit was een van teksten op de spandoeken die op zaterdag 23 maart met graffiti werden vastgelegd. Negen jongeren met een lichamelijke beperking bedachten teksten, werden geïnterviewd, gefilmd en vertelden met grappige foto’s welke boodschap zij willen neerzetten in de campagne Dat Kan Ik Zelf Wel. Deze campagne is een initiatief van CP Nederland en SBH Nederland (voorheen BOSK). In DKIZW gaat een team jongeren aan de slag met ‘eigen regie'.

Deze jongeren onderzoeken hoe het zit met 'zelf doen omdat je het zelf wel kunt'. Hoe laten zij weten aan hun vrienden, vriendinnen, ouders, docenten en andere mensen in hun omgeving dat zij zelf het heft in handen hebben? En niet altijd hulp nodig hebben? De jongeren hadden op 2 februari al een begin gemaakt tijdens de eerste bijeenkomst met een brainstorm en het maken van moodboards.

Je kan ook té behulpzaam zijn

Op 23 maart werden de mouwen opgestroopt en ideeën omgezet in beeld en tekst. 'Ik red mijzelf prima in de winkel', vertelde een van de jongeren, 'Als ik hulp nodig heb, dan vraag ik dat zelf wel'. Haar spandoek was dan ook: 'Je kan ook té behulpzaam zijn'. Zo waren er meer voorbeelden waarbij deze jongeren aangaven dat zij in heel veel situaties prima voor zichzelf kunnen én willen opkomen.

Ouders delen ervaringen

Deze keer ontmoetten de ouders elkaar ook weer, in een aparte ruimte. Zij namen plaats in een ruimte naast de jongeren, want ook zij wilden, zonder invloed van kinderen, praten over en hun visie geven op de eigen regie van de jongeren. Ook zij vertelden hoe DKIZW uitpakt in het leven met een zoon of dochter met een lichamelijke beperking. Hoe geven zij hun kind regie over lijf en leven? Is het een onderwerp van belang? Belangrijke voorbeelden werden gedeeld en beschreven. Ouders gaven aan wat zij nodig hebben om hun kind meer ruimte te geven en te steunen op weg naar zelfstandigheid.

Volgende bijeenkomst

Zowel met jongeren als met ouders zijn veel verhalen en ideeën verzameld. Al dit materiaal gaan we verwerken in de campagne. Op 11 mei is de volgende bijeenkomst.

Deel en vier mee

Keep you posted via insta, Facebook, Twitter en website van de BOSK. Deel de berichten via #DKIZW of #DatKanIkZelfWel.

 


 

 

Naar overzicht